Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Auke van Urk wint rapidcompetitie

Sport

ONNA - Auke van Urk heeft de rapidcompetitie van Schaakclub Steenwijk gewonnen. Roel Kreulen legde beslag op de tweede plaats. 

De competitieleider had al aangegeven dat op deze laatste van drie rapidschaakavonden nog veel mogelijk was en dat bleek ook afgelopen dinsdag in Onna. Van de 3 koplopers met 6 uit 8 moest Peter de Korver verstek laten gaan zodat hij bij voorbaat zou stranden op een totaal van 8. Aan Nick Jhirad en Auke van Urk de opdracht om dus minimaal 2,5 te scoren op deze afsluitende avond om boven De Korver te eindigen. Dat lukte Nick niet: hij verloor van Xaveer Blok en Lauren Vis.

Vis werd trouwens de verrassing van deze avond want geen enkele andere deelnemer scoorde 4 uit 4. Met 3,5 was Frank Thuring dichtbij en hij was ook degene die Auke van Urk – na 3 overwinningen – in de allerlaatste ronde een nederlaag bezorgde.

Toen was het nog even billenknijpen voor Van Urk want Blok was hem in ronde elf tot 1 punt genaderd met eveneens 3 overwinningen en zou met winst in de laatste ronde ook op 9 punten uitkomen. Daar stak Roel Kreulen echter een stokje voor door te winnen en zichzelf daarmee en-passant een gedeelde 2e plaats te bezorgen.

Uittredend kampioen Meine Wassenaar moest één avond verstek laten gaan en eindigde op 6,5 punt en een gedeelde tiende plaats en de nummer 2 van vorig jaar Ramon Kuiters kwam uit op totaal 6 nadat ook hij een avond moest laten lopen.

De gebroeders Sassen moesten passen in dit geweld. Pelle kon 2 punten toevoegen aan zijn totaal en eindigde op 7,5 punt en een nette achtste plaats, terwijl Jibbe het moest doen met 2 afwezigheidspunten en een totaal van 7.

Verdere lichtpuntjes waren er in de personen van Jord Broers en Piet Nijenhuizen, die beiden alleen de laatste avond meespeelden maar daarin wel 3 uit 4 scoorden. Een totale off-day had Dick Teunis die aanvankelijk nog kansrijk leek: hij bleef na 4 verliespartijen op 5 punten staan.

In totaal speelden 41 schakers één of meerdere avonden mee – waarvan een handvol uit Meppel – en de vereniging kan terug zien op een zeer geslaagde rapidschaakcompetitie 2023-2024.