Janny Burger met haar debuut -
Janny Burger met haar debuut - Foto: Hilda Knol

Kopletters: Glimp van Licht van Janny Burger

In ‘Kopletters’ doet Annica Koot uit Steenwijk maandelijks verslag van een boek uit De Kop. Dit keer is dat ‘Glimp van Licht (januari 2024) van Janny Burger uit Steenwijk. De uitgever is Paris Books.

Dit boek is een verslag van het leven van de schrijfster over haar jeugd en band met ouders. Ze vertelt over haar opgroeien, niet alleen in leeftijd maar ook in wijsheid, en het ontdekken van haar talenten en krachten. Dat speelt zich af in een wereld waar ze zich niet altijd thuis en ook niet altijd veilig voelde. Ook beschrijft ze haar opleidingen, het dagelijkse leven en haar werk. Ze ervaart, ook via vele cursussen, dat er meer is tussen hemel en aarde, al zal niet iedere lezer dat zien en snappen. Tussen de verhalen door staan er korte gedichtjes van de schrijfster, met uitzondering van één gedicht, dat is van E. Folsche.

Zorgvuldig geschreven

Het is een gemakkelijk te lezen boek, zorgvuldig geschreven in eenvoudige taal en woordgebruik, waardoor het soms ook wat braaf en oppervlakkig over kan komen. Ik mis wel wat diepgang en een beschrijving van de emoties bij de ervaringen die ze had en heeft. Reacties zoals 'Oh wat voelde ik me verdrietig' of 'Oh wat was ik dankbaar' zijn niet voldoende voor een lezer om het mee te kunnen voelen. Soms moet een schrijver wat overdrijven of wat extra aanzetten in een boek, omdat hij of zij alleen beschikt over letters om iets over te brengen. Eigenlijk blijft alles wat oppervlakkig, ook wanneer ze ontdekt dat ze meer kan voelen dan de doorsnee persoon en uittredingen beleeft. Dan lijkt het meer een opsomming van feiten en kabbelt het boek rustig verder. Er zijn ook regelmatig open deuren. Burger legt iets soms nog een keer uit, terwijl het al duidelijk genoeg is. Bijvoorbeeld: Een deur wordt uit de auto gezaagd, omdat die niet meer open kan. Dat laatste is immers vanzelfsprekend.

De gedichtjes tussendoor zijn mooi, juist vanwege de eenvoud en geven een prettige adempauze.

Heb je ook een boek geschreven? Mail naar redactiedekop@brugmedia.nl.