Voorjaarsinpectie dijken WDODelta

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is gestart met de jaarlijkse voorjaarsinspectie van de dijken. Het waterschap beoordeelt de conditie van de dijken en signaleert waar herstelwerkzaamheden nodig zijn. De controle, die vier tot vijf weken in beslag neemt, richt zich ook op het onderhoud uitgevoerd door particulieren en andere onderhoudsplichtigen. Deze inspecties vinden plaats in het vroege voorjaar, omdat eventuele schades dan, door de nog korte vegetatie, makkelijker zichtbaar zijn. Naast de halfjaarlijkse controles in voor- en najaar, toetst het waterschap elke twaalf jaar uitgebreid de kwaliteit van de dijken volgens de regels van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarbij de nieuwste methoden en inzichten worden toegepast om de dijken in optimale conditie te houden.

Plaatsing van informatieborden bushaltes vertraagd

De introductie van nieuwe digitale informatieborden in Flevoland, Gelderland, en Overijssel is vertraagd. De provincies hebben het vertrouwen verloren dat leverancier Surtronic het project kan voltooien, wat leidt tot een tijdelijke stilstand. Surtronic wordt aansprakelijk gesteld voor schades en boetes wegens het niet nakomen van afspraken. Dit uitstel beïnvloedt reizigers, die nu geen toegang hebben tot actuele reisinformatie bij bushaltes. Alternatieve reisplanning is beschikbaar via papieren vertrekstaten en online op RRReis.nl of 9292.nl. Gestart in 2021, streefden de provincies naar vernieuwing van verouderde borden, met een geplande voltooiing in 2022. Na uitstel en mislukte onderhandelingen zoeken de provincies nu naar tijdelijke oplossingen en plannen voor verdere voortzetting van het project.  

Robotmaaier

Sportpark De Hulsebosch in Dwingeloo schakelt over van traditioneel maaien naar een robotmaaier, een milieuvriendelijke stap van de gemeente Westerveld en de lokale voetbalvereniging. Wethouder Henk Doeven benadrukt de voordelen: minder CO2-uitstoot, minder geluidsoverlast en een constante maaiwijze die de veldkwaliteit verbetert. Vrijwilligers van de club beheren de maaier via een app, met ondersteuning van Bosma Tuinmachines. Deze innovatie onderstreept de inzet van Westerveld voor duurzaamheid, in lijn met de balans tussen economie, ecologie, wonen en recreëren. Meer duurzaamheidsinitiatieven zijn te vinden op de gemeentelijke website.

Statenleden bezoeken Weerribben-Wieden

Statenleden van Overijssel bezochten op 20 maart het Nationaal Park Weerribben-Wieden, waarbij ze startten op de boerderij van familie Haarman in de Baarlingerpolder. Het bezoek, geïnitieerd door D66, omvatte een tour en uitleg over het Koploperproject Baarlingerpolder, gericht op een duurzame toekomst voor boeren, natuurbehoud en de energietransitie. Voorzitter Marga Kool benadrukte de gezamenlijke inspanningen van diverse partijen voor de leefbaarheid, natuur en economie in het gebied. Het bezoek omvatte ook een kijkje bij het nieuwe bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, waarbij het verdronken dorp Beulake en het belang van gebiedsontwikkeling voor een vitaal landelijk gebied werden besproken.