Gerrit Heidinga licht de plannen toe in het kader van het veertigjarig jubileum van de vereniging in 2024
Gerrit Heidinga licht de plannen toe in het kader van het veertigjarig jubileum van de vereniging in 2024 Foto: Aangeleverd

Geslaagde vrijwilligersavond Historische Vereniging Steenwijk

· leestijd 1 minuut Steenwijk

STEENWIJK - Het was donderdag 7 december Nationale Vrijwilligersdag. Reden voor de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken om ’s avonds een bijeenkomst te organiseren voor haar vrijwilligers. Voorzitter Bé Puister bedankte namens het bestuur de aanwezige vrijwilligers voor hun inzet het afgelopen jaar. Verder nam hij hen mee in een aantal actuele zaken. 

Vrijwilligers
“Vrijwilligers worden ook wel de smeerolie van de samenleving genoemd,” aldus Puister. “Zonder vrijwilligers geen vereniging, maar ook geen zaken als mantelzorg bijvoorbeeld.”

Uit een CBS-onderzoek uit 2022 blijkt dat ruim 40% van de volwassenen actief zijn als vrijwilliger. Bij ouderen (65-75 jaar) is dit zelfs 48%. Hiervoor hebben zij verschillende motieven. Sommige doen het om iets terug te doen voor de maatschappij of voor een zinvolle tijdsbesteding en/of contacten met andere mensen. Andere vrijwilligers hebben als reden om te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Een combinatie van motieven komt vaak voor.

De Historische Vereniging is nog op zoek naar vrijwilligers met affiniteit met ICT, naar mensen die zich willen verdiepen in de geschiedenis van Steenwijk en mensen met betrokkenheid bij monumentaal erfgoed.

Interne communicatie
Uit een ledenonderzoek uitgevoerd door studenten van Hogeschool Windesheim begin dit jaar kwam naar voren dat er ruimte was voor verbetering in de onderlinge communicatie. Het bestuur heeft dit ter harte genomen. Zij heeft verschillende initiatieven genomen om de interne communicatie binnen de vereniging te verbeteren. Vanaf april is gestart met een maandelijkse nieuwsbrief. De verschillende werkgroepen leveren voortaan ook een bijdrage voor het jaarverslag van de vereniging. En ook een Vrijwilligersavond zorgt ervoor dat iedereen weet waar men binnen de vereniging mee bezig is.

Kunst- en erfgoedmuseum
Samen met de gemeente, het Hildo Kropmuseum, het Stadsmuseum en de Galerie is de Historische Vereniging Steenwijk het afgelopen jaar druk bezig geweest met de ontwikkeling van plannen voor het nieuwe kunst- en erfgoedmuseum. Ook de collectie van het voormalige Kermis- en Circusmuseum krijgt hier straks een plek.

De bedoeling is te komen tot een modern museum om zo ook een jonger en diverser publiek te bereiken. Niet langer staan de afzonderlijke collecties centraal, maar gaat het ook om de bijbehorende verhalen en de beleving. Het Stadsmuseum Harderwijk is in dit verband een inspirerend voorbeeld. Het is de bedoeling dat de samenwerkende partijen binnenkort een intentieverklaring ondertekenen.

Veertig jarig jubileum
In 2024 bestaat de historische vereniging veertig jaar. Op zaterdag 25 mei 2024 wordt er een dag georganiseerd speciaal voor leden. Zij kunnen dan terecht bij verschillende locaties in de stad, zoals de Grote Kerk, Rams Woerthe, Stadsmuseum, Spijkervetstallen en het Luxor Theater. De verschillende werkgroepen van de vereniging presenteren zich ’s middags. Niet alleen in hun gebouw aan de Markt, maar ook bijvoorbeeld in het gemaal aan de Eesveenseweg (werkgroep Archeologie) en in de bioscoop (werkgroep Documentaires). De werkgroep Joods Steenwijk zorgt voor een speciale wandeling in het teken van de Stolpersteine.

Het filmteam onder leiding van Kobie Storm en Adri van Sleen werkt aan een documentaire over het veertigjarig bestaan van de vereniging.

Janno Post met zijn zoon bij de nieuwe regenton en lavendelhaag
Lente! Tegels eruit, groen in de tuin in Westerveld Westerveld 6 uur geleden
Jan de Weerd van Brouwerij 1
Biljartvereniging Steenwijk speelt twee wedstrijden: gelijkspel en verlies. Sport 7 uur geleden
Weidevogelboer van het jaar Harry Sol krijgt de plaquette uitgereikt door voorzitter Hans de Lange
Vogelwacht IJsselham kiest Harry Sol uit Zuidveen tot Weidevogelboer van het jaar 2023 en neemt afscheid van bestuurslid Ton Fleer Steenwijkerland 8 uur geleden
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt Cultuur 9 uur geleden
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg Cultuur Insta-Dekop 10 uur geleden
Ensemble Himmelsburg
Serie Passie voor Bach brengt zondag 'cafémuziek' in Grote Kerk Steenwijk Cultuur 11 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.