Vlnr: Lotte Nijk, Rubin van Kampen, Lu Nijk, wethouder Melvin Smit, Jonathan Clippeleir en Jans van Kampen -
Vlnr: Lotte Nijk, Rubin van Kampen, Lu Nijk, wethouder Melvin Smit, Jonathan Clippeleir en Jans van Kampen - Foto: Tekst en foto: Hilda Knol

Hoogste punt Maargies Huus bereikt: Van Kampen bouwt dertien appartementen op het platteland voor mensen met zorgvraag

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland

KALLENKOTE - Met een ferme klap op een rode knop laten Joey en Gerben een paar vlaggen van de Maargies Hoeve zakken. Een bord wordt zichtbaar met Maargies Huus. De deelnemers van de zorgboerderij vieren zo afgelopen donderdag met de wethouder, de familie Nijk, het bouwbedrijf en tientallen andere betrokken een feestje. “Het hoogste punt is bereikt,” zegt deelnemer Jonathan trots, waarna hij hard op een grote trom slaat.

Wethouder Melvin Smit is ook trots op Lu en zijn dochter Lotte Nijk. “Ze bouwen hier aan de Gruttoweg in Kallenkote dertien appartementen en later nog eens acht voor mensen met een zorgvraag. Drieëneenhalf jaar heeft Lu zijn nek daarvoor bij de gemeente uitgestoken. En daarvoor moet je lef hebben,” klinkt het waarderend. Nijk zelf spreekt ook de aanwezigen toe. Hij legt uit dat zijn aanvraag voor de bouwvergunning zo lang duurde omdat de eerste ambtenaar die naar de bouwlocatie kwam, het hele project tot de grond toe afblies. “Dit moet natuur worden en dan erbij: mensen met een zorgvraag moeten in de bebouwde kom wonen,” zegt de ambtenaar volgens Nijk. Hij is het daar niet mee eens. Er zijn volgens hem ook genoeg mensen met een zorgvraag die het heerlijk vinden om kilometers ver van zich af te kijken. Hoewel dat laatste donderdag niet lukt. Een dikke mist beperkt het zicht tot enkele tientallen meters. De zorgboer geeft dus niet op en zegt tegen de ambtenaar: “Ik ga net zolang door tot het staat.” Een andere ambtenaar neemt het daarna over, waarna het proces gesmeerd loopt. 

Eigen voordeur 

Nijk vertelt verder dat de appartementen elk 50 m2 worden, inclusief douche en toilet. In de breedte op de begane grond komen de dertien appartementen. Voor de acht appartementen op de verdieping is Nijk nog bezig om een bouwvergunning te krijgen. Aan de voorzijde komen twee gezamenlijke ruimtes, één zitgedeelte en één woongedeelte. Alle appartementen krijgen een eigen voordeur en tuindeuren met een terras en een beukenhaag als afscheiding. “Het hoogste punt is bereikt. Ik hoop dat het woonplezier van onze toekomstige bewoners tot net zo’n hoogte zal stijgen,” besluit Nijk. 

Voor Kerst dak sluiten

Bouwbedrijf Van Kampen uit Wapse bouwt de appartementen. Bouwleider Ruben van Kampen zegt dat zijn team er naar streeft om nog voor Kerst het dak te sluiten, zodat het waterdicht wordt. “Na Kerst gaan we bezig met de afbouw, de binnenwanden, binnenkozijnen en installaties.” Van Kampen noemt het een uniek project, waarbij de betrokken partijen goed samenwerken. “Zo krijg je het beste resultaat en kun je de kosten zoveel mogelijk beperken.” 

Jonathan eet ondertussen met smaak een petit four met het logo van de Maargies Hoeve. Hij is 23 jaar, een mooie leeftijd om het huis uit te gaan. “We gaan kijken of het iets voor mij is om hier te gaan wonen,” glundert hij. 


Maargies Huus - Foto: Hilda Knol

Maargies Huus
Janno Post met zijn zoon bij de nieuwe regenton en lavendelhaag
Lente! Tegels eruit, groen in de tuin in Westerveld Westerveld 5 uur geleden
Jan de Weerd van Brouwerij 1
Biljartvereniging Steenwijk speelt twee wedstrijden: gelijkspel en verlies. Sport 6 uur geleden
Weidevogelboer van het jaar Harry Sol krijgt de plaquette uitgereikt door voorzitter Hans de Lange
Vogelwacht IJsselham kiest Harry Sol uit Zuidveen tot Weidevogelboer van het jaar 2023 en neemt afscheid van bestuurslid Ton Fleer Steenwijkerland 8 uur geleden
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt Cultuur 8 uur geleden
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg Cultuur Insta-Dekop 10 uur geleden
Ensemble Himmelsburg
Serie Passie voor Bach brengt zondag 'cafémuziek' in Grote Kerk Steenwijk Cultuur 10 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.