Mirjam Hunze is in 1972 door een 'nep-non' ter adoptie aangeboden in Nederland -
Mirjam Hunze is in 1972 door een 'nep-non' ter adoptie aangeboden in Nederland - Tekst en foto: Hilda Knol

Mirjam Hunze uit Willemsoord houdt inzamelingsactie: ‘Help Chileense geadopteerden’

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

WILLEMSOORD - ‘Het kennen van je geschiedenis is de sleutel om het verleden een plek te geven.’ Die tekst staat op het visitekaartje van Mirjam Hunze (51). Zij is voorzitter van de pas opgerichte Stichting Chilean Adoptees. Zij wil een rechtszaak voeren tegen de Nederlandse staat om de waarheid te achterhalen achter dubieuze adopties. Daarvoor is zij een inzameling begonnen. “Wij willen ‘gestolen kinderen’ herenigen met hun biologische families.”

Hunze is geadopteerd in 1972 vanuit Chili. Nog eens 119 andere kinderen zijn ook tijdens de dictatuur van Pinochet uit kindertehuis Las Palmas in de hoofdstad Santiago geadopteerd door Nederlandse ouders. Samen met een adoptiebroer uit een ander land groeit zij op in Lunteren op de Veluwe. Haar ouders zijn voor een adoptie van een Nederlands kind al te oud, maar het lukt hen wel om een kind uit Chili te adopteren. “Met een flinke envelop met geld,” hoort Hunze van de Raad van de Kinderbescherming. Ze weet dat een ‘nep-non’ het bewind voerde in kindertehuis Las Palmas. Deze Nederlandse Truus Kuijpers alias zuster Hermanita Gertrudis haalde de 120 baby’s en kleine kinderen van het Chileense platteland uit ziekenhuizen en kindertehuizen om ze ter adoptie in Nederland aan te bieden. In totaal verdwenen tijdens de dictatuur 20.000 kinderen. “Een deel van die adopties zal wel goed gegaan zijn, maar er zijn ook talloze kinderen gestolen,” aldus Hunze. Over haar motief zegt Hunze: “De stichting had geen winstoogmerk, maar in de jaren ‘90 had Kuijpers wel 1,5 miljoen gulden op haar bankrekening staan.” 

Mismatch

Uit onderzoek van het AD en Trouw is namelijk gebleken dat Kuijpers adoptiedocumenten vervalste en kinderen, waarvan de moeders nog leefden, ter adoptie aanbod. Voor de geadopteerde kinderen organiseerde ze ‘roots-reizen’ aan, waarbij zij meerderen aan verkeerde biologische families koppelde. Zo’n mismatch overkomt Hunze zelf ook. “In 1998 heb ik aan het Rode Kruis gevraagd wie mijn biologische ouders zijn. Zij gaven mij het telefoonnummer van de Friese Miep Bastiaanse, de zus van Truus Kuijpers. Voor het particulier zoeken moest ik 400 gulden betalen.” In het verslag schrijft Kuijpers dat Hunzes moeder in 1976 is overleden en haar vader in het leger van Pinochet had gevochten. In 2001 reist Hunze naar Chili en ontmoet ze een zus, twee broers en een oom. Twaalf jaar later bezoekt ze hen opnieuw. Ze twijfelt dan of zij wel werkelijk aan elkaar verwant zijn. Een DNA-onderzoek toont aan, dat ze inderdaad geen familie zijn. Nadat haar adoptiemoeder is overleden en Hunze haar ouderlijk huis leeghaalt, vindt ze een tas met adoptiepapieren. Daaruit blijkt dat er geen biologische familie bekend is. “Ik ben besodemieterd door de zuster en mijn adoptieouders,” concludeert Hunze.

Papierversnipperaar

Omdat Kuijpers weigert om Hunze haar echte afstammingsgegevens te geven, neemt de Willemsoordse een advocaat in de arm. Een rechtszaak blijkt niet mogelijk, ze kan de stichting van zuster Gertruidis niet aansprakelijk stellen voor de dubieuze adoptiepraktijken omdat de zaak verjaard is. Hunze geeft niet op en krijgt een gesprek met minister Franc Weerwind. Ook doet ze haar verhaal aan journalisten van de Trouw en het AD. Zij ontdekken dat de nep-non in een verzorgingstehuis in het Brabantse Nuland is gaan wonen. De wanden van haar kamer staan tot het plafond vol met dozen met adoptiepapieren en op tafel staat een papierversnipperaar. Na haar overlijden in 2023 gaan de overgebleven dozen naar haar zus Miep. Ook zij vernietigt meerdere documenten. Na bemiddeling van het landelijke expertisecentrum ENEA staan de erven wel een gedeelte van de documenten af aan het Fiom, het centrum voor afstammingsvragen. Deze organisatie is nu bezig met de inventarisatie daarvan.

Doneren

Hunze is er niet gerust op dat haar adoptiegegevens en van andere adoptiekinderen alsnog boven water komen. Het strafrechtelijk onderzoek in Chili, dat in 2018 begon, is beëindigd omdat Kuijpers is overleden. Dat maakt de weg voor de Stichting Chilean Adoptees vrij om een rechtszaak in Nederland aan te spannen. Met hulp van een advocaat wil de stichting de Nederlandse staat en het ministerie van Justitie en Veiligheid dwingen een onderzoek te doen naar de Chileense adopties. Daarvoor is veel geld nodig, de stichting denkt circa € 45.000. 

Doneren kan op: www.gofundme.com/f/help-chileense-geadopteerden.


Afbeelding
Onderzoek: Drenthe koploper investeren zonnepanelen: helft woningen Westerveld voorzien van zonnepanelen Algemeen 11 uur geleden
Cover van het boek Literaire Wandingen in Overijssel -
Een duik in het verleden van Giethoorn: 1960 en de kunstenaarskolonie Column 13 uur geleden
Steenwijk 4
Oogstweken voor schaakclub Steenwijk Sport 12 apr, 19:00
Danseressen bij Kraton
Drukbezochte opening kinderpaleis van de Sultan: Opening Kraton van Solo bij dierenpark Taman Indonesia Steenwijkerland 12 apr, 11:43
Raymond Ceulemans (rechts) en Jos Verheyen
Biljarticoon Raymond Ceulemans komt naar Steenwijk Sport 12 apr, 10:48
Duurzaam XL insectenhotel
Feestelijke opening XL insectenhotel in Sint Jansklooster: Natuurfotograaf Philip Friskorn knipt het lintje op vrijdag 19 april Steenwijkerland 12 apr, 10:00
Stop Making Sense
Concertfilm 'Stop Making Sense' bij Filmhuis Steenwijk Cultuur 12 apr, 08:00
Sjef Damhuis bij het graf van Renze de Ruiter
Update: Lezing Sjef Damhuis over het Einsatzkommando van Steenwijk is volgeboekt Steenwijkerland 11 apr, 20:16
Filemon & Lammert
Humor en ontroering in Hendrik Groen-opvolger 'Rust en Vreugd' in De Meenthe Met trailer 11 apr, 17:00