In mei dit jaar heeft Museum De Proefkolonie een nieuwe luistertocht door Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord gelanceerd, ingesproken door Philip Freriks.
In mei dit jaar heeft Museum De Proefkolonie een nieuwe luistertocht door Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord gelanceerd, ingesproken door Philip Freriks. Foto: Aangeleverd

Blik op de Drentse historie tijdens de Maand van de Geschiedenis

Agenda

DRENTHE - Op zaterdag 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast rondleidingen, tentoonstellingen en lezingen zijn er ook kinderprogramma’s, theatervoorstellingen en wandelingen: met ruim 550 activiteiten is er voor iedereen wat te doen, in iedere provincie. 

Eén van de activiteiten is een ‘Tour des misérables’ op 11 oktober. Tijdens deze bijzondere bustocht gaan deelnemers op weg naar de vrije koloniën van de Maatschappij van Weldadigheid, het erfgoed van de Koloniën van Weldadigheid dat onlangs de status van UNESCO Werelderfgoed heeft gekregen. De gids neemt de deelnemers mee naar onder andere in Willemsoord, Wilhelminaoord en Vledderveen. De lunch is in Paasloo. De tocht wordt georganiseerd vanuit het Drents Archief in Assen.
Er zijn nog veel meer activiteiten in het kader van de Maand van de Geschiedenis. Zo vertelt politiek verslaggever Wouke van Scherrenberg op 11 oktober over Pim Fortuyn, die 20 jaar geleden werd doodgeschoten. Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen organiseert op 22 oktober ‘Lopend Vuurtje’. Tijdens dit evenement worden bij kampvuren spannende verhalen verteld voor het hele gezin door vertellers die gekleed zijn in stijl. Onderweg zie je mooie lichtjes en fakkels. In het Drents Museum neemt een verhalenverteller je op 22 en 23 oktober mee naar de tijd waarin het meisje van Yde leefde.
Zie voor alle informatie over de Maand van de Geschiedenis www.maandvandegeschiedenis.nl.

Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 4 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 6 uur geleden
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 8 uur geleden