Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Waarom zou je collageen innemen voor je huid?

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Werken collageen poeder supplementen? Absoluut, als je het tenminste aan beauty experts op Tiktok en Instagram vraagt. Collageen poeders verzachten rimpels en maken je huid gladder - en helpen ook je gewrichten. Vroeger was men heel sceptisch over collageensupplementen, maar een paar jaar geleden is de toon over dit type supplement veranderd. Laten we dit product eens beter bekijken en de vraag wat doet collageen met je huid zo goed mogelijk proberen te beantwoorden. 

Drink je mooi(er) met collageen poeder?

Collageen drankjes en collageen poeders zijn een van die nieuwkomers op schoonheidsgebied die het uitschreeuwen: “Drink dit drankje en je ziet er mooier uit!”. Hoewel er een aantal slechte poeders op de markt zijn, kunnen de betere merken die genoeg van het juiste soort collageen bevatten een meetbaar verschil maken voor je huid, en verschillende merken hebben zelfs klinische tests uitgevoerd om de verbeteringen die hun producten kunnen maken aan te tonen.

Wat zit er in goede collageen supplementen?

De nieuwe collageendrankjes bevatten gehydrolyseerd collageen - dat is collageen dat in kleine stukjes is opgebroken. Wat ik eerst niet begreep was waarom het eten van collageensupplementen je meer goed zou doen dan het eten van veel magere eiwitten, die in je maag ook worden afgebroken tot eiwit/collageen fragmenten. 

Ten eerste moedigt gehydrolyseerd collageen het lichaam aan om dit collageen te gebruiken voor reparatie waar reparatie nodig is. En ten tweede, door een vreemde interne alchemie, als ons lichaam veel van deze gehydrolyseerde collageen fragmenten in het bloed vindt, gaat het ervan uit dat er een trauma aan de huid is geweest dat gerepareerd moet worden, dus begint het zelf meer collageen aan te maken.

Hoeveel collageen moet je innemen?

Het gehydrolyseerde collageen in deze supplementen is meestal viscollageen, bijvoorbeeld van de huid van zoetwatervissen; soms is het rundercollageen, afkomstig van koeienhuiden. 

De andere belangrijke overweging, om even technisch te worden, is de moleculaire grootte van het gehydrolyseerde collageen - want hoe kleiner de moleculen zijn, hoe beter ze door het lichaam worden opgenomen. 

Moleculaire grootte (of, nauwkeuriger gezegd, moleculair gewicht) wordt gemeten in eenheden die daltons worden genoemd, waarbij grotere moleculen worden gemeten in kilodaltons (kDa) - duizenden daltons.

Verschillende van de hierboven genoemde supplementen hebben een molecuulgrootte van 2 of 3 kilodalton, en sommige merken gaan prat op klinische studies die aantonen hoe goed hun producten werken.

Conclusie

Collageen poeders hebben zich ontwikkeld van een sceptisch bekeken product tot een erkend schoonheidsmiddel dat daadwerkelijk verbeteringen in huid, haar, en gewrichten kan bewerkstelligen. Het gehydrolyseerde collageen in deze producten is ontworpen om makkelijker door het lichaam opgenomen te worden en stimuleert de natuurlijke collageenproductie, wat bijdraagt aan een gezondere, jonger uitziende huid. 

Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 9 uur geleden