Het verloren transport
Het verloren transport Foto: Aangeleverd

Laatste film van dit seizoen: ‘Het verloren transport’ in Filmhuis Oldemarkt

Cultuur

OLDEMARKT - Filmhuis Oldemarkt biedt op de laatste vrijdag van de maand een film die inspireert en waar je over na wilt praten. Op vrijdag 26 april, in de week voor de herdenking aan de tweede WO, draait ‘Het verloren transport’. Het scenario en de regie is van Saskia Diesing.

In de lente van 1945 strandt een trein vol gevangenen uit Bergen-Belsen op het Duitse platteland, dat inmiddels door de Russen is bezet. We volgen drie vrouwen die tot elkaar worden veroordeeld: een Joods-Nederlandse gevangene, een Russische scherpschutter en een Duitse dorpeling. Tot elkaar veroordeeld en in een situatie van diep wantrouwen, wanhoop en wraak ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de Russische scherpschutter Vera, dorpeling Winnie en de Joods-Nederlandse Simone.

Achtergelaten trein

Het Verloren Transport is gebaseerd op een relatief onbekende episode uit de Tweede Wereldoorlog. In april 1945 werden duizenden Joodse gevangenen per trein op transport gezet, zodat ze bij onderhandelingen nog van pas zouden kunnen komen. Een van die treinen werd door vluchtende soldaten achtergelaten in oostelijk Duitsland, waar het Russische leger oprukte. Regisseur Diesing had zelf een oom die op die op de bewuste trein zat.

‘Het verloren transport’ in Filmhuis Oldemarkt, De Weeren 1, 8375 CD Oldemarkt. Zaal open: 19.00 uur, film: 19.30 uur, toegang € 8, consumpties € 1,20, liefst pinnen. Drankjes worden in de filmzaal geserveerd, vóór en ná de film. Meer informatie: www.filmhuisoldemarkt.nl. Opgave: Susanne Gabrieël 06-23119492 of mail naar filmhuisoldemarkt@hotmail.com.. 


Het verloren transport - Foto: Aangeleverd

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 13 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 15 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 17 uur geleden