Elbert Jan Hesse geeft het stokje door aan de nieuwe voorzitter Sandra Lampe
Elbert Jan Hesse geeft het stokje door aan de nieuwe voorzitter Sandra Lampe Foto: Wilbert Bijzitter

Sandra Lampe volgt broer Elbert Jan Hesse als voorzitter d’ Olde Veste ‘54 op: ‘Per ongeluk is Sandra de beste oplossing’

· leestijd 2 minuten Sport Insta-Dekop

STEENWIJK - Twee jaar lang is het bestuur van d’ Olde Veste ‘54 op zoek geweest naar een opvolger voor voorzitter Elbert Jan Hesse (57). Dat het bestuur uiteindelijk is uitgekomen bij zijn zus Sandra Lampe noemt Hesse: “Per ongeluk de beste oplossing.” Een dubbelinterview vlak voor de Algemene Ledenvergadering in de kantine van de blauw-gelen met de nieuwe en oude voorzitter. 

“Geen tijd”, “Niet geschikt” of “Niet goed genoeg”, die reacties krijgt het bestuur van mensen die ze de afgelopen jaren vragen om voorzitter te worden van de grootste voetbalclub van Steenwijk. Op het moment dat de tijd krap begint te worden om een nieuwe voorzitter te vinden, oppert Hesse het idee zijn zus te vragen. Hesse: “Zij is echt een voetbalvrouw en een mensenmens met een breed netwerk,” beveelt hij haar aan. Hij vervolgt: “Liever had ik iemand gezocht buiten mijn familie, maar die was er niet en daarom is Sandra per ongeluk de beste oplossing.” 

‘Vereerd’

Lampe voelt zich vereerd als haar gevraagd wordt of ze Hesse op wil volgen. “Ik ben eerst met de andere bestuursleden gaan praten, ik vond het belangrijk om te horen of zij hetzelfde vinden als Elbert Jan,” reageert ze. De gesprekken die ze daarna heeft ervaart ze als positief. “Ik verwacht dat ik met de oude en nieuwe jongens een hele mooie samenwerking kan aangaan,” klinkt het. Met nieuwe jongens bedoelt ze de algemeen bestuursleden Martijn Strijker en Jonathan van Noordloos. Dirk Gerrits neemt afscheid. Lampe noemt ook nog Michelle Brus. “Zij neemt geen zitting in het bestuur, maar is zeer betrokken bij allerlei activiteiten.” Wat betreft Gerrits wil Hesse nog kwijt: “Voor hem heb ik veel bewondering, hij stak veel tijd in de voetbalzaken.”

Terugblikkend zegt Hesse: “Ik kan me niet herinneren dat Sandra niet aan het voetballen was” Lampe knikt: “Ik ging altijd met Elbert Jan mee naar de voetbalclub en vanaf mijn elfde tot mijn veertigste speelde ik zelf voetbal. De grap is dat ik van meerdere clubs in Steenwijk en Steenwijkerwold lid ben geweest, maar nooit van Olde Veste.” Wel is ze bij de club aan de Parallelweg veertien jaar actief geweest als trainer en coach. Haar beide dochters zijn wel actief als speelster bij de club. Bestuurservaring doet Lampe op bij een andere voetbalvereniging. Meegenomen zijn ook de tien jaar ervaring als buurtwerker (sport) bij Sociaal Werk De Kop

Vrijwilligersbeleid uitbouwen

Op de vraag wat voor voorzitter Lampe wil zijn, merkt ze op: “Het zijn grote schoenen die ik moet zien te vullen, maar ik ga mijn eigen koers volgen.” Ze is het met Hesse eens dat het bestuur de afgelopen jaren alle zaken goed op de rit heeft gekregen, op sportief en financieel gebied, maak ook wat betreft verduurzaming en vrijwilligersbeleid . “Hiermee wil ik doorgaan en vooral het vrijwilligersbeleid verder uitbouwen,” klikt het energiek. De vele vrijwilligers vindt Lampe heel belangrijk en ze wil er voor zorgen dat ze behouden blijven voor de club en zich gewaardeerd voelen. Het zoeken naar een goede balans tussen prestaties en de sociale cohesie (’familiegevoel’) binnen de club is een andere prioriteit van de nieuwe voorzitter. “Een eerste elftal kan niet bestaan zonder het tweede en derde en de jeugd,” benadrukt Lampe. 

‘Ik ben supertrots op Sandra’

Dat een vrouw nu de club gaat leiden, vindt Hesse vanzelfsprekend. “In ons gezin hebben we geleerd dat mannen en vrouwen gelijk zijn. Een vrouw als voorzitter heeft alleen maar voordelen.” Lampe reageert: “Ik wil er niet teveel de nadruk op leggen, het gaat er niet om of je man of vrouw bent, maar of je een functie aankunt. Toch heb ik me nog wel afgevraagd of de tijd rijp is voor een vrouwelijke voorzitter bij Olde Veste,” plaatst ze als kanttekening. Haar broer en de andere bestuursleden hebben haar daarvan overtuigd. “Samen met hen durf ik het wel aan en dat wil ik ook aan mijn dochters laten zien,” klinkt het vastberaden. Volgens Hesse is het uniek dat een grote voetbalclub in Noord-Nederland nu een vrouw als voorzitter heeft. “Ik ben supertrots en KNVB zal het prachtig vinden!” Hesse belooft de eerste periode met zijn zus mee te kijken en blijft als adviseur verbonden aan de club. 

Vrijdagavond 24 november heeft de club tijdens de Algemene Ledenvergadering afscheid genomen van Hesse en Lampe geïnstalleerd als nieuwe voorzitter.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 5 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 7 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 9 uur geleden