De nieuwe trainer Peter Joustra -
De nieuwe trainer Peter Joustra - Foto: DIOS

Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS

· leestijd 1 minuut Sport

OLDEMARKT - Hans Nijmeyer is gestopt als trainer van volleybalclub DIOS. Zijn opvolger Peter Joustra staat nu voor de groep. Redacteur Hilda Knol interviewt beide mannen. 

Eigenlijk wilde trainer Hans Nijmeyer (47) uit Ruinerwold stoppen als volleybaltrainer. Na een smeekbede van DIOS heeft hij bij die volleybalclub er nog drie jaar aan vastgeknoopt. Nijmeyer’s eerste seizoen bij DIOS is dat van 2021/2022. Het eerste herenteam is het seizoen daarvoor gepromoveerd naar de derde divisie. De trainer leidt het team in zijn tweede seizoen naar een knappe zesde plek op de ranglijst. “Een goede prestatie voor een klein dorp als Oldemarkt,” reageert Nijmeijer. Afgelopen seizoen koerst hij af op een vergelijkbare prestatie, maar vanwege veel blessures en een krappe selectie lukt dat niet. Met een tiende plek wordt de doelstelling ‘handhaven’ toch bereikt. Mooie herinneringen heeft Nijmeyer aan de vele vijfsetters die DIOS heeft gespeeld. “We hebben in deze spannende partijen tegen hoger geplaatste teams vaak hoge setstanden gehaald, soms zelfs 34-32.”

Vereniging met groot hart

Een half jaar geleden heeft de trainer aangegeven ermee te willen stoppen. Als reden daarvoor geeft hij: “Na drie jaar is het heel gezond dat een team een andere trainer krijgt, met andere gedachtes, invalshoek en trainingsoefeningen.” De customer engineer bij een tapijtfabriek is DIOS zeer dankbaar voor de gastvrijheid. “Ik vind het een fantastisch mooie vereniging met een groot hart en een leuk enthousiast eerste herenteam.” Hij besluit met DIOS het allerbeste voor de toekomst te wensen.

Ervaren trainer

Met Peter Joustra (51) uit Heerenveen haalt DIOS een ervaren trainer in huis. Hij trainde clubs in Leeuwarden, Zwolle, Joure en Heerenveen. Ook heeft hij zelf gevolleybald. Een schouderblessure maakt dat hij er al bij de jeugd mee moet stoppen. Snel daarna rolt hij in het trainingsvak. 

In de periode dat Joustra trainer is in Joure, heeft DIOS hem ook al eens benaderd om trainer van de club te worden. “Dat heb ik toen afgehouden in verband met tijdgebrek, maar nu past het beter,” vertelt hij. Tijdens een proeftraining bij DIOS, voelt hij meteen een klik. “Het team komt warm over, tijdens de trainingen wordt er gelachen, maar ook fanatiek gespeeld. Voor mij een mooie mix om mee te werken, daar haal ik energie uit,” legt hij uit. 

Hekel aan verliezen

Over zijn doelstelling is hij duidelijk: “Ik wil zo hoog mogelijk eindigen, aan verliezen heb ik een hekel.” Om dat te bereiken biedt hij trainingen aan waarin hij de spelers rally’s laat naspelen die in wedstrijden niet zo goed gaan. “Van standaardoefeningen leer je niet zo veel, wel als je vanuit chaos oefeningen doet.” De Fries vindt het belangrijk dat de spelers hun eigen verantwoordelijkheid nemen. “Ze mogen aangeven wat ze willen verbeteren, ik faciliteer ze dan wel met gerichte oefeningen.” De eerste trainingen heeft Joustra inmiddels in Oldemarkt gegeven. Hij heeft de lange mannen daarbij flink aan hun service laten werken. Het nieuwe seizoen begint in september. Lees in De Kop hoe ze het er vanaf brengen.

Door Hilda Knol

Teamfoto van Dios met rechts oud-trainer Hans Nymeijer
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 6 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 10 uur geleden