Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Boswachter Joris uit De Wieden roept op: wens De Wieden beterschap

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland Insta-Dekop

DE WIEDEN - Onlangs luidden honderden boswachters van Natuurmonumenten de noodklok over de staat van de natuur in Nederland. Hun oproep aan de politiek voor een betere bescherming van de natuur kreeg veel bijval van bezorgde natuurliefhebbers. Uit onderzoek blijkt zelfs dat twee derde van de Nederlanders zich zorgen maakt over onze natuur. In aanloop naar de verkiezingen vragen de boswachters hen nu allemaal om hun zorgen ook richting politiek uit te spreken en de natuur beterschap te wensen. Dat kan op social media met #beterschapnatuur of door een beterschapskaart te sturen via natuurmonumenten.nl/beterschap. De kaarten zijn ook beschikbaar in bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Boswachter Joris maakt zich zorgen

Ook boswachter Joris is bezorgd over De Wieden en roept de lokale gemeenschap op om samen met hem in actie te komen. “Het wordt warmer in Nederland en door klimaatverandering vinden Amerikaanse rivierkreeften het hier steeds fijner. Ze woelen de bodem om, knippen waterplanten kapot, vertroebelen het water en zorgen voor een vermindering van de waterkwaliteit,” zegt Joris.

De boswachters van Natuurmonumenten komen met vier concrete aanbevelingen om de natuur beter te beschermen in hun recent gepubliceerde manifest: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot, zorg voor schoon water en zet de ingezette gebiedsgerichte aanpak door (Nationaal Programma Landelijk Gebied).

Video-oproep

In een gezamenlijke video vragen boswachters en natuurliefhebbers aan alle Nederlanders om hun stem te laten horen, de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen de natuur beter te beschermen. Boswachter Joris heeft daarbij nog een speciale video-oproep voor De Wieden opgenomen. Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen en gaat deze tijdens de coalitievorming aanbieden bij onze nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur dringend behoefte heeft aan actie. Bekijk hier de video.

Hoe het werkt: Wens de natuur beterschap, stuur een kaart

Via nm.nl/beterschap kunnen Nederlanders een digitale kaart sturen om de natuur beterschap te wensen en zo de politiek oproepen de natuur beter te beschermen. In de bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurmonumenten zijn gedrukte exemplaren beschikbaar. De kaarten zijn CO2-neutraal en met bio-inkt gedrukt op FSC Mix papier. Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen voor de natuur en biedt deze, tijdens de coalitievorming, aan bij onze nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur behoefte heeft aan actie.

Waarom een beterschapskaart sturen? De natuur zorgt altijd voor ons en heeft nu dringend onze hulp nodig. Ze heeft het zwaar. Ze verdroogt, verarmt en verdwijnt in hoog tempo. Sluit je aan bij de boswachters en sta op voor de natuur. 


Foto: Aangeleverd

Afbeelding
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 6 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 10 uur geleden