Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating - Foto: Eigen foto

Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie

· leestijd 1 minuut Steenwijkerland Insta-Dekop

OLDEMARKT - Een bezoek aan De Proefkolonie, een ritje met de Kolonietram, taart en lunch. Daarmee viert Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold op dinsdag 14 mei haar 75-jarig bestaan. Die middag staan de leden ook stil bij hun geschiedenis. In De Kop blikken nu al drie bestuursleden terug. 

Voorzitter Marie Strating heeft de bestuursleden Anja Huisman en Janny Baas bij haar thuis uitgenodigd. Ze vertellen dat ze op het jubileumfeest herinneringen van vroeger gaan ophalen. “Toen zaten alle kinderen wekelijks in de tobbe in hetzelfde water, nu douchen we dagelijks,” geeft de voorzitter als voorbeeld. De andere twee bestuursleden vullen aan: “Toen liepen de mensen, nu pakken ze de elektrische fiets.” en “Toen konden mensen elke winter schaatsen, nu soms.” 

Bijeenkomsten in MFC Hoogthij

Gedrieën halen ze ook mooie herinneringen op aan 75 jaar Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold. Baas laat de eerste notulen zien van 9-2-1949. Op die datum is in Café Froklager de afdeling Polder II van de Nederlandse Bond voor Plattelandsvrouwen opgericht. Baas: “De eerste voorzitter was mevrouw Eikelboom.” Later gaan de afdelingen Polder II en Steenwijkerwold samen. In de jaren 90 verandert de naam tot Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold. “De leden komen ook uit Oldemarkt, Giethoorn, Wetering, Kalenberg, Steenwijk en Onna,” vertelt Strating. Hun maandelijkse bijeenkomsten zijn in MFC Hoogthij in Steenwijkerwold. Baas benadrukt dat de vrouwen daar veel leerden. “Ze konden cursussen handwerken, knutselen, koken en later notuleren en omgaan met de computer volgen.” 

Alle leden op de dansvloer

Tijdens de bijeenkomsten houden gasten lezingen. Huisman geeft een paar voorbeelden: “We hebben Adje Keulen-Deelstra, een vlootpredikant en een vrouwelijke DJ gehad. Zij kreeg alle leden op de dansvloer.” De vrouwen hebben ook hun jaarlijkse uitjes naar onder anderen de Keukenhof, Volendam en dichtbij huis De Buffelfarm in Oldemarkt. Aan de activiteiten van de Vrouwen van Nu Overijssel doen de leden ook graag mee, zoals de streektaaldagen, agrarische dagen en fietstochten. Op 21 augustus organiseert de afdeling Polder II/Steenwijkerwold voor alle afdelingen in Overijssel een wandeltocht van 5 en 10 km vanuit Café Gelderingen. De eerste bijeenkomst na de vakantie is op 3 september. Dan geeft Wim Huijsmans een lezing over achternamen. Het cabaretduo ‘Een en ander’ komt op 1 oktober langs en Harcourt Klinefelter op 5 november.

Prachtclub 

Met afdelingen in de regio werkt Polder II/Steenwijkerwold samen. Baas herinnert zich een lezing van Jan Terlouw in De Meenthe, die zij samen met Vrouwen van Nu Steenwijk hebben bijgewoond. “Wij hoorden dat Steenwijk er afgelopen seizoen elf leden heeft bijgekregen,” brengt Strating het onderwerp op het ledenaantal. Haar afdeling heeft nu nog 80 leden die grotendeels 70+ zijn. Omdat de groep steeds kleiner wordt, zou zij er graag jongere vrouwen bij willen hebben. “Misschien moeten we maar eens op de jaarmarkt gaan staan,” zegt ze lachend. “We zijn een prachtclub, dus sluit je bij ons aan,” roept ze de lezeressen van De Kop nu alvast op.





Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 5 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 9 uur geleden