Autodief in actie
Autodief in actie Foto: Pixabay

Laatste zes jaar 41 procent minder autodiefstallen in Drenthe

· leestijd 1 minuut Westerveld

DRENTHE - Als het aankomt op autodiefstallen, lijkt Nederland de afgelopen jaren steeds veiliger te worden. In de provincie Drenthe is ook een duidelijke daling te zien: sinds 2016 is het aantal autodiefstallen* hier met maar liefst 41 procent afgenomen. Dit concludeert vergelijkingssite autoverzekering.nl op basis van eigen onderzoek en data van de Politie.

Ondanks de gemiddelde daling van de afgelopen jaren, is het aantal autodiefstallen in Drenthe vorig jaar weer toegenomen, met ruim 25 procent, in vergelijking met 2020.  De provincie scoort hiermee onder het landelijk gemiddelde, want door heel Nederland werden er juist 17 procent minder motorvoertuigen gestolen in 2021.

Ook steden laten stijging zien
De meeste Drentse steden lieten ook een stijging zien van het aantal autodiefstallen in vergelijking met 2020. Met name Emmen viel op, hier werden vorig jaar ruim twee keer zoveel motorvoertuigen gestolen in vergelijking met 2020. Ook in Assen namen de autodiefstallen toe (50%) en in Hoogeveen bleef het aantal gelijk aan dat van 2020. Wel ligt het absolute aantal autodiefstallen in provincie Drenthe gemiddeld nog altijd stukken lager in vergelijking met koplopers Noord-Holland, Zuid-Holland en Noord-Brabant.

Het overzicht van de autodiefstallen per gemeente tussen 2016 en 2021 staat in het volledige onderzoek van Autoverzekering.nl.

Effect op autopremies klein
Naast het dalende aantal diefstallen, werden de schadelasten in Nederland ook minder in 2021. Deze factoren hebben invloed op de hoogte van autopremies, maar een forse verlaging van autopremies blijft vooralsnog uit. Uit recente data** van Autoverzekering.nl blijkt dat, in tegenstelling tot voorgaande jaren, autoverzekeraars de premies van WA beperkt cascoverzekeringen in 2021 met 5,5 procent hebben verhoogd. Daarnaast zijn de autopremies voor WA- en WA volledig cascoverzekeringen slechts licht gedaald in 2021 (respectievelijk met 0,7% en 1,8%).

Volgens Jerry Poel, autoverzekering-expert bij Autoverzekering.nl, is dit opmerkelijk: “Het aantal autodiefstallen heeft invloed op de premies van WA beperkt casco- en WA volledig cascoverzekeringen. Doordat het aantal autodiefstallen de afgelopen jaren is afgenomen, is het risico voor verzekeraars ook verkleind. Dit hadden we terug moeten zien in de autopremies van 2021.”

Hij vervolgt: “Daarnaast werd er het afgelopen jaar opnieuw minder gereden, en nam het aantal ongelukken, schades en autobranden af. Ook deze factoren zorgen ervoor dat de schaderisico’s voor verzekeraars eigenlijk lager zijn dan in voorgaande jaren. In principe moeten verzekeraars dit doorberekenen in de premies, dus wij verwachten daarom dat in 2022 de verzekeraars de premies zullen gaan verlagen.”

* Hieronder wordt verstaan: diefstal van personenauto’s, bedrijfswagens (licht/zwaar) en motorrijwielen

** Onderzoek uitgevoerd door autoverzekering.nl. Voor dit onderzoek is gekeken naar de gemiddelde maandelijkse premie voor de WA-, WA beperkt casco- en WA volledig casco-verzekering in de periode januari 2018 tot en met december 2021. Voor het onderzoek is gekeken naar de premies voor een aantal bestuurders van 28, 29, 47, 57 en 72 jaar en verschillende voertuigen (Suzuki Swift (2011), Fiat Bravo (2008), Volkswagen Lupo (1999), Volkswagen Golf (1998), Renault Laguna (1997). Alle overige factoren zoals het aantal schadevrije jaren, het aantal gereden kilometers en eigen risico zijn bij iedere peiling gelijk gehouden.



Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 6 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 8 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 10 uur geleden