Grote keverorchis
Grote keverorchis Foto: Geert van Wirdum

Plantenwerkgroep oganiseert Wilde planten excursie in het Holtingerveld

· leestijd 1 minuut Westerveld

HAVELT - Ontdek op 8 juli samen met een gids de zomerflora in het Holtingerveld bij Havelte 

De zomermaanden zijn bij uitstek de maanden om te genieten van wilde planten. De Plantenwerkgroep van KNNV De Noordwesthoek en IVN Noordwest-Overijssel organiseert een bijzondere excursie door het Holtingerveld. Dit unieke natuurgebied van ruim 1782 hectare bestaat uit sterk gevarieerd landschap, met onder meer stukken heide, bos, vennen, stuifzand. Die variatie zorgt ook voor een grote verscheidenheid aan plantensoorten die je er tegenkomt. Het gebied heeft een lange geschiedenis van natuurlijke ontwikkeling en menselijk gebruik. Door eeuwenlange blootstelling aan weer en wind (uitloging van de bovengrond, overstuiving met zand) en meer recent verdroging en stikstofdepositie door intensivering van het landgebruik in de wijde omgeving zijn sommige plantensoorten ook hier erg zeldzaam geworden. 

Bijzondere soorten  

De excursie richt zich op het gebied bekend als de Grote Startbaan. Het is een stukje terrein waar in oorlogstijd en ook in latere jaren nogal aan ‘geknutseld’ is, waardoor her en der waarschijnlijk wat kalkrijkere keileem aan de oppervlakte is gekomen, hetgeen juist voor een aantal van deze soorten erg gunstig is geweest. Zo kunnen we hier nog bijzondere soorten, zoals de grote keverorchis, knolboterbloem, maanvarentje e.a. vinden.  Ook recent heeft het terrein nog een  ingrijpende onderhoudsbeurt gekregen om te voorkomen dat het overwoekerd wordt door struikgewas.  

Candida en Geert van Wirdum nemen je mee door dit unieke gebied en vertellen graag meer over deze en diverse andere soorten planten die hier voor komen. De groepsgrootte is beperkt, meld je snel aan! Als je een loep hebt om de kleine tere plantjes beter te kunnen zien, neem deze dan mee. Kijk naar de weersvoorspelling voor geschikte kleding en schoeisel.  

Klein wintergroen en maanvarenb
Grote keverorchis
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 8 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 10 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 12 uur geleden