Wiebe Lamsma van de Versnellingshoeve
Wiebe Lamsma van de Versnellingshoeve Foto: Stichting Versnellingshoeve 't Kiemt

Versnellingshoeve ’t Kiem en gemeente Westerveld willen circulariteit naar een hoger plan brengen

· leestijd 2 minuten Westerveld

DIEVER – Er wordt op meerdere vlakken hard gewerkt om circulariteit in de gemeente Westerveld naar een hoger plan te brengen. Het meer onder de aandacht brengen van de consumptie van lokaal geproduceerd voedsel is een belangrijk speerpunt, maar ook op het vlak van wonen en reststromen valt nog een wereld te winnen.

Stichting Versnellingshoeve ’t Kiemt is samen met de gemeente Westerveld drukdoende om meerdere stappen in de goede richting te zetten. Daarin wordt ook de gemeenteraad meegenomen. Donderdagavond ging een groot aantal raadsleden samen met ambtenaren van de gemeente in gesprek met vertegenwoordigers van de Versnellingshoeve om de te zetten stappen voor de komende jaren te bepalen. Het is nadrukkelijk ook de bedoeling om meer inwoners bij de plannen te betrekken. Zo gaat er een enquête uit met de vraag wat de consument wil en worden zogeheten dorpsversnellers-voedselambassadeurs ingezet om het hele verhaal te vertellen.

Er is na de eerste bijeenkomst van vorig najaar al veel gebeurd. Zo wijst Jean Berkhout op de voedselbossen die in Westerveld gerealiseerd zijn en nog worden. „We zijn ook met ambtenaren in gesprek hoe we dat nog meer kunnen inbedden in de gemeente, op zowel particuliere als agrarische grond; we moeten samen kijken wat daarvoor nodig is.” Wethouder Renate Masselink laat weten dat er een startnotitie over voedselbossen naar de raad onderweg is.

Sociale voedseltuinen

Duidelijk is dat er inwoners zijn die de stap om gebruik te maken van een voedselbos of tuin nog niet (durven) zetten. De sociale voedseltuinen zijn er met name voor de mensen die het niet al te breed hebben.

Jean Berkhout weet vanuit zijn functie als ambtenaar van de gemeente Midden-Drenthe wat er beleidsmatig allemaal bij komt kijken. Hij is bij de buurgemeente mede-aanjager van de circulaire economie en het voedsel. Wat daar gebeurt klinkt de mensen van de Versnellingshoeve én de gemeente Westerveld als muziek in de oren. Daarbij moet nog wel een horde worden genomen en dat is die van bekendheid. „We laten nog slecht zien waar we mee bezig zijn en wat er allemaal gebeurt,” vindt Ronald Visser, bestuurslid van ’t Kiemt. „Dat er een circulaire woning bij kwekerij De Vrolijke Noot wordt gebouwd, dat zou je best wat breder uit mogen dragen. Of kijk eens naar het huis aan het Holtien bij Dwingeloo; dat is met gebruikte materialen gebouwd. Ik weet dat de firma Bork in Stuifzand een heel depot vol heeft in Hoogeveen.”

Zichtbare activiteiten

Aan die bekendheid wordt komend jaar volop gewerkt, onder meer met de publicatie van informatieve pagina’s in het huis-aan-huisblad de Westervelder Wolder Courant en de organisatie van goed zichtbare activiteiten. Suggesties als een fietstocht langs voedseltuinen en het inhuren van circulaire catering – met producten van eigen bodem dus – voor bijvoorbeeld een lunch of receptie zijn de revue al gepasseerd.

Versnellingshoeve ’t Kiemt streeft er naar werkgroepen in te richten voor de onderdelen wonen en reststromen, waar behalve een voorzitter ook ambtenaren en een versneller aan worden toegevoegd. „Dan kunnen we die thema’s beter uitwerken, maar er moet wel iemand proces-eigenaar zijn,” stelt versneller Wiebe Lamsma vast. „We willen graag samen circulair versnellen.” De dorpsversnellers die vanaf maart de boodschap mogen vertellen, passen perfect in dat voornemen.

Wie meer wil weten over de activiteiten of mee wil werken, kan kijken op www.versnellingshoeve.nl of mailen naar start@versnellingshoeve.nl

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 7 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 9 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 11 uur geleden