Iduna Paalman
Iduna Paalman Foto: Aangeleverd

Iduna Paalman haalt vergeten vrouwen naar voren die de geschiedenis niet haalden

dinsdag 28 maart 2023 20:00

STEENWIJK - Dinsdag 28 maart organiseert het Schrijversfestival in samenwerking met de stichting Mr. J.C. Bloem in de Doopsgezinde Kerk een avond met dichter en schrijver Iduna Paalman.

Iduna Paalman werd in 1991 geboren in Rolde. Ze studeerde Duitse taal en cultuur en geschiedenis. In het najaar van 2019 verscheen haar lovend ontvangen poëziedebuut De grom uit de hond halen. De bundel werd bekroond met de Poëziedebuutprijs 2020, genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-prijs en kreeg een eervolle vermelding van de Grote Poëzieprijs. Dat jaar riep de Volkskrant Paalman uit tot literatuurtalent van het jaar. In het najaar van 2022 kwam haar nieuwe dichtbundel Bewijs van bewaring uit, die in 2023 werd genomineerd voor de Herman de Coninckprijs. Op 21 maart is bekend geworden dat ze samen met Anne Broeksma met Vesper, Bianca Boer met Vaste grond en Arno van Vlierberghe met Ex Daemon genomineerd is voor de Mr. J.C. Bloem Poëzieprijs.

Op 28 maart zal Belinda Terlouw, een bekendheid vanwege haar bevlogen interviews, met Paalman praten over Bewijs van bewaring. In deze bundel dicht Paalman over de geschiedenis waarin vrouwen nauwelijks een rol speelden. 

Over Bewijs van bewaring

In Trouw schreef Janita Monna over deze bundel: “Iduna Paalman schrijft in de geschiedenis zoekgeraakte vrouwen tevoorschijn.” Oud-prijswinnaar van Mr. J.C. Bloem Poëzieprijs Jonathan Griffioen zei over de bundel van Paalman: “Hier is een dichter aan het werk die zich in historische bronnen verdiept en daar op een gracieuze manier mee omspringt.” 

In de bundel worden een aantal historische vrouwen genoemd, waaronder Anna Göldi. Zij werd in een schijnproces van hekserij beschuldigd en onthoofd. Göldi was de laatste vrouw in Europa die als heks stierf (in 1782). Mary Helton, gynaecologe en suffragette, die voor legalisering van anticonceptiemiddelen ijverde, komt ook aan bod. Ook schrijft Paalman over de Canadese vrouwen die in het begin van de 20e eeuw brieven schreven aan Dr. Aletta Jacobs over geboortebeperking. En nog veel meer belangrijke vrouwen. 

Het gesprek vindt plaats op dinsdag 28 maart om 20.00 uur in de Doopsgezinde kerk, Onnastraat 10, 8331 HM Steenwijk. Kaarten (€10) zijn verkrijgbaar aan de kassa of via www.schrijversfestival.nl 

Locatie