Sybe Schaap
Sybe Schaap Foto: Valerii Drotenko

Sybe Schaap geeft een lezing in het Filosofisch Café Steenwijkerland

woensdag 29 maart 2023 20:00

STEENWIJK - Op woensdag 29 maart zal Sybe Schaap in De Meenthe een lezing in het Filosofisch Café Steenwijkerland houden.

Het Filosofisch Café Steenwijkerland is bedoeld voor een breed publiek. Het bestuur heeft daarom gekozen voor sprekers die een goed en begrijpelijk verhaal kunnen vertellen.

Sybe Schaap woont in Emmeloord. Hij is actief in het waterbeheer, als dijkgraaf in Noordoostpolder en West Overijssel. Ook was hij Hoogleraar waterbeheer aan de TU Delft en 12 jaar lid eerste Kamer (VVD). Verder heeft hij filosofie gedoceerd in Amsterdam, Praag en Kiev. Tegenwoordig is hij politiek adviseur in Oekraïne. Schaap heeft meerdere boeken geschreven, met name over populisme en rechtsstaat. Zijn recente boek is ‘Als alle vertrouwen wegvalt; over de waardering van het burgerschap’.

Burgerschap

Burgerschap gaat om meer dan nationaliteit en kiesrecht. Het gaat ook om betrokkenheid bij de democratie en vertrouwen in de rechtsstaat. Het verwerven van een volwaardig burgerschap was een drijvende kracht achter onze moderne emancipatiebewegingen. Het ging om de volwaardige rechtsgelijkheid van allen en algemeen geldende waarden en grondrechten. Wat lang gestalte gaf aan het emancipatieproces raakt in onze tijd aan slijtage onderhevig, De betrokkenheid van de burger bij de representatieve democratie loopt terug, de rechtsorde heeft te lijden onder onderling wantrouwen. Vergeten wordt dat het in het burgerschap om meer gaat dan rechten. Het gaat ook om ieders verantwoordelijkheid voor het algemeen belang. Het burgerrecht maakt plaats voor een veelheid aan mensenrechten waarin eigen belangen voorop staan en die de staat met het nakomen belasten. De democratie wordt directer en lokt staatsmacht uit. Verleidt dit tot autocratische structuren? Zonder actief burgerschap en wederzijds vertrouwen van burgers loopt de rechtsstaat gevaar. Sybe Schaap geeft een aanzet tot een antwoord.

De lezing

De lezing begint om 20.00 uur. Het idee is dat Sybe Schaap zijn lezing houdt van ongeveer een uur, waarna vragen gesteld kunnen worden. U kunt daarna onder het genot van koffie of een goed glas nog enige tijd met elkaar van gedachten wisselen in het Theatercafé. Meer informatie is te vinden op www.filosofischcafesteenwijkerland.nl. Online kunnen er kaarten besteld worden via de website van de Meenthe. (www.demeenthe.nl) Ter plekke zijn ook kaarten verkrijgbaar.

Locatie