Patterns of nature
Patterns of nature Foto: Aangeleverd

Expositie ‘Patterns of nature’ in Oud Avereest

zondag 25 februari 2024 14:00 tot zaterdag 20 april 16:00

OUD AVEREEST - ‘Patterns of nature’ is de titel van de expositie in De Reestkamer te Oud Avereest met kunst van Angelique van der Valk en Jeannette Meijer uit Flevoland. De opening is op 25 februari.

Jeannette Meijer en Angelique van der Valk

Jeannette en Angelique kennen elkaar van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. En hebben daarna vijf jaar een atelier met elkaar gedeeld. “Het is enorm leuk om nu, zo’n 9 à 10 jaar na het afstuderen, elkaar weer te zien en voor het eerst echt samen te exposeren.” Wat raakt en verbindt hen? Zij vinden elkaar in het aardse kleurgebruik, het zoeken naar balans, liefde voor de natuur, het kunnen zien van mooie details in de wereld om ons heen.

Te bewonderen van 25 februari tot en met 20 april 2024 op zaterdagen en zondagen van 14.00 uur tot 16.00 uur. Gesloten op 17 maart. Toegang gratis. Adres: Oud Avereest 5, 7707PM Balkbrug.

Jeannette Meijer

Sinds begin 2020 werk en woon ik in Zeewolde. Ik ben opgeleid aan de CABK te Kampen (nu Artez Zwolle), en aan de Willem de Kooning Academie te Rotterdam.

Mijn werk kun je omschrijven als ‘abstract realistisch’ en is voornamelijk gemaakt door middel van verschillende fotografie-technieken, afgedrukt op fine-art papier of geprint op aluminium.

Landschappen worden grotendeels door mensenhanden gemaakt, terwijl de natuur groeit en een proces van begin, groei, verval en wedergeboorte kent. In mijn werk verken ik de schoonheid en vergankelijkheid van de natuur en andere elementen uit het dagelijks leven, met name op verlaten plekken waar de tijd zichtbaar wordt door de groei van algen, corrosie en verval.

Mijn werken roepen associaties op met landschappen door hun compositie, textuur en gelaagdheid. Het zijn geen bestaande plekken, maar eerder verbeeldingen die de kijker uitnodigen om na te denken, te dromen en te mijmeren over de cyclus van het leven en de poëtische schoonheid van vergankelijkheid en veerkracht van de natuur. Het landschap biedt ook een vergezicht dat reikt tot aan de horizon, waardoor je vrijheid ervaart en nieuwe perspectieven ontdekt. www.studiojeannettemeijer.nl

Angelique van der Valk

Verlangen naar harmonie

In 2022 ben ik verhuisd van de Randstad naar de Noordoostpolder, vanuit de drukte naar rust en ruimte. Tegelijkertijd besefte ik in mijn werk ook zoekende te zijn naarnieuwe ankers. Het afgelopen jaar heb ik gebruikt om veel te lezen, te experimenteren en te

onderzoeken. Om een vormentaal te vinden die past bij mijn overdenkingen, gevoelens en dit op een mooie manier uit te drukken. Waar ik sinds het afstuderen in 2016, materiaalgebruik (circulariteit) en externe factoren benadrukte, komt er nu een diepere innerlijke laag bij. In elk werk wil ik onrust transformeren naar harmonie, en worden hoofd, hart en handen één. Je kunt ook in het werk terugzien dat ik een achtergrond heb van 17 jaar in styling en visuele presentatie. Het beeldende werk is na de academietijd ontstaan.

Groentepapier en fotografie

Zoals ik het ervaar is dit verlangen naar harmonie universeel (of existentieel) voor alle mensen. Het verlangen wordt sterker bij contrastrijke gebeurtenissen en onrust in de maatschappij, zodat de balans hersteld kan worden. Elk werk heeft een eigen thema en divers materiaalgebruik. Oude technieken zoals papyrus of eitempera worden gecombineerd met nieuwe technieken als digitale fotografie en print. Je ziet groentepapier (plantaardig gedroogd werk gemaakt van groente afval) tussen glas. Daarnaast zijn er digitale prints op fine art papier en prints op hout met toevoegingen van zelfgemaakte verf. Omdat alle werk zowel organisch als abstract is, geeft het ruimte voor je eigen interpretatie. www.angeliquevandervalk.nl