Afbeelding
Foto: Paul van Gaalen

Natuurfotograaf Paul van Gaalen geeft fotopresentatie van Chileens Patagonië

donderdag 28 maart 2024 20:00

ROUVEEN - Paul van Gaalen woont sinds 1981 in Zwartsluis. Na eerst 12 jaar met veel plezier als maatschappelijk werker in verschillende probleemwijken in Rotterdam en Den Haag gewerkt te hebben, nam zijn passie, natuur en natuurfotografie, een wel heel grote vlucht. Op vrijdagavond 22 maart geeft hij een fotopresentatie van zijn reis naar Chileens Patagonië. Omdat deze al is uitverkocht geeft hij een extra presentatie op donderdag 28 maart. 

Inmiddels is Van Galen een internationaal beroemde en toonaangevend natuurfotograaf. Er verschenen tot op heden 12 boeken, waarvan de helft bestsellers en in opdracht onder andere van het Wereld Natuur Fonds en Natuurmonumenten. Deze boeken maakte hij samen met zijn echtgenote Ragnhild. Ze brachten hen naar alle uithoeken van de aarde. 

Het nieuwste boek ‘Beleef de Dinkel’ heeft Van Gaalen samen met zijn huidige echtgenote Beertje gemaakt. Dit boek is onlangs verschenen. Een grote reeks nationale- en internationale magazines publiceren zijn werk. Naast de fotografie werkt hij als vrijwillige toezichthouder en natuurgids voor Natuurmonumenten in de Wieden.

Chileens Patagonië

Een wel heel bijzondere en spectaculaire opdracht kreeg Paul van een buitenlandse opdrachtgever om een boek te maken over Chileens Patagonië, 2000 kilometer van Noord naar Zuid en voor het merendeel een woest en vaak ontoegankelijk en enorm gebied. Tot zijn beschikking kreeg hij vrijwel alles om zijn doel te bereiken, een 20 meter lang zeiljacht welke 4 maanden zijn ‘huis’ werd, 4wheels, een privé vliegtuigje stand-by, paarden en pakpaarden en een paar professionele bergbeklimmers die ondermeer ook de Mount Everest beklommen hadden als gidsen. Ruim 30 mensen, veelal specialisten op verschillende terreinen, waren direct betrokken bij dit gigantisch project.

20.000 foto’s

Na het afronden van de expeditie door Chileens Patagonië, die zes maanden in beslag nam, rond de beruchte en beroemde Kaap Hoorn waar de Andes verdwijnt in de Atlantische Oceaan niet ver van Antarctica, heeft Paul de nog niet eerder gedane expeditie volbracht. De ‘buit’ was ruim 20.000 foto’s en kilometers film. Het boek, 2 kilo zwaar, was voor een buitenlandse opdrachtgever. De film over zijn mega expeditie is door de EO uitgezonden en ook op verschillende buitenlandse televisiezenders geweest.

Bewegende beelden

Het bijzondere van deze presentatie is dat van deze expeditie ook bij de foto’s soms de bewegende beelden met geluid zijn geplaatst uit de film. Bijvoorbeeld: wanneer het zeiljacht in een zeer zware storm terecht komt bij Kaap Hoorn of wanneer de opvarenden volledig met het schip vast komen te zitten tussen het pakijs en enorme brokken ijs met bulderend geweld van een gletsjer afbreken en dreigende vloedgolven het schip naderen. Vooral de wilde pracht en stilte van dit immense gebied op aarde, welke nauwelijks toegankelijk is, wordt door middel van deze presentatie van Van Galen een grote verrassing voor u.

De lezing wordt gegeven op 28 maart 2024. Inloop 19.30 uur, start 20.00 uur. Zie voor verdere informatie www.veldschuur.net.