De Grote of Sint Clemenskerk in Steenwijk
De Grote of Sint Clemenskerk in Steenwijk Foto: Gouwenaar

Byzantijnse Goddelijke Paasliturgie in de Grote Kerk

zondag 31 maart 2024 15:00

STEENWIJK - Het Diaconaal Platform Steenwijkerland (DPS) organiseert een Byzantijnse Goddelijke Paasliturgie voor Oekraïners en andere belangstellenden. De dienst is op Eerste Paasdag, zondag 31 maart, in de Grote Kerk. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor zal hieraan zijn medewerking verlenen.

Het DPS is vanaf het begin van de komst van Oekraïners betrokken geweest bij het vrijwilligersoverleg gecoördineerd door de gemeente Steenwijkerland. Dat heeft er in het begin toe geleid, dat de Oekraïners uitgenodigd werden om kerkdiensten van de kerken in Steenwijk bij te wonen. In Steenwijk en ook in andere steden en dorpen in Steenwijkerland heeft dit meerdere langdurige contacten opgeleverd. Omdat echter de  diensten in Steenwijkerland nogal verschillen van de Byzantijnse diensten in hun eigen land werd het bezoek van de Oekraïners minder. Soms was er zelfs helemaal geen Oekraïner. Daarom heeft het DPS besloten om één keer per jaar een dienst te organiseren zoals die voor velen van de Oekraïners in eigen land gebruikelijk is. 

Het gaat om een viering van de Byzantijnse ritus volgens de Heilige Johannes Chrysostomus. Dit grote feest van de wederopstanding wordt voorgegaan door een celebrant met diaken en acoliet. Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor zal de gehele dienst in het Kerkslavisch zingen. Aanvang: 15.00 uur.

Locatie