Afbeelding
Foto: Remco Platjes

Herdenkingsplechtigheden op zaterdag 4 mei in Vledder

zaterdag 4 mei 2024 19:00

VLEDDER - De interkerkelijke contactcommissie organiseert weer een herdenkingsbijeenkomst. Deze bijeenkomst er nagedachtenis aan hen die hun leven gaven voor vrijheid en gerechtigheid in de jaren 1940-1945 is op zaterdag 4 mei in de NH Kerk. Ook staan de aanwezigen stil bij onrecht wat momenteel in de wereld plaatsvindt. De bijeenkomst begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 30 minuten. Daarna is er nog de Stille Tocht.

De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de RK-parochie en de Protestantse Gemeente Vledder-Nijensleek en omstreken. Zij nodigt iedereen uit tot het bijwonen van de samenkomst in de kerk.

De Stille Tocht
In aansluiting op deze herdenkingsbijeenkomst, organiseert het Comité 40-45, bestaande uit vertegenwoordigers van de dorpsgemeenschappen van de voormalige gemeente Vledder, weer de jaarlijkse ‘stille tocht’ naar het monument op De Brink. Een vertegenwoordiging van het gemeentebestuur zal hierbij aanwezig zijn. Verder zal er een vertegenwoordiging van de Stichting Veteranen Westerveld aanwezig zijn.

De muziekvereniging V.C.E. Westerveld zal voor de muzikale ondersteuning zorgen. Ook zal een afvaardiging van de scoutinggroep Van Swieten uit Vledder aanwezig zijn. De stoet zal worden begeleid door de verkeersregelaars van de Stichting Activiteiten Vledder.
De stoet vertrekt van het Lesturgeonplein bij de NH Kerk om 19.45 uur. Het comité roept u op om ook zelf bloemen te leggen bij het monument.

Procedure rond de plechtigheid bij het monument op De Brink
Aan de aanwezigen wordt gevraagd aan de overzijde van het monument te gaan staan. Het programma ziet er als volgt uit:

  • 19.58 uur: spelen van de Last Post
  • 20.00 uur: twee minuten stilte
  • 20.02 uur: zingen van coupletten van het volkslied
  • 20.05 uur: kranslegging door vertegenwoordigers van de gemeente, het comité 40-45,
    de Vrouwen van Nu en vervolgens door iedereen die dat wenst
  • 20.10 uur: toespraak door een vertegenwoordiger van het gemeentebestuur en een dankwoord namens het comité 40-45
  • 20.15 uur: einde plechtigheid.

Vlagetiquette op 4 mei
Volgens het Nationaal Comité 40-45 moeten de vlaggen vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok worden gehesen. De commissie roept u op dit te doen.

Locatie