logo corso sint jansklooster
logo corso sint jansklooster eigen

Tweede plaats Erfgoedvrijwilligersprijs voor Corso Sint Jansklooster

· leestijd 1 minuut Algemeen

DEN HAAG/SINT JANSKLOOSTER - Op maandagmiddag 6 december heeft het Corso van Sint Jansklooster van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) een bedrag van 5.000 euro ontvangen. Het Corso eindigde daarmee op de tweede plaats van de Erfgoedvrijwilligersprijs van 2021. Winnaar de Helden van Vele Handen ging strijken met de hoofdprijs van 10.000 euro. Stadsmuseum de Knoperij uit Montfoort eindigde als derde en ontving eveneens 5.000 euro. 

Het Corso van Sint Jansklooster reageert sportief op het nieuws dat ze niet de hoofdprijs heeft gewonnen. Op facebook zegt ze: “Helaas! Geen erfgoedvrijwilligersprijs 2021 voor Corso Klooster. Wij feliciteren Helden van Vele Handen met hun overwinning. Toch zijn we trots, dat we met onze podiumplek de hele corsocultuur in Nederland in de spotlights konden zetten. Stemmers bedankt!”

Erfgoedsector
Op de website van de Erfgoedvrijwilligersprijs staat te lezen dat dit een jaarlijkse prijs is, die in 2020 voor het eerst werd uitgereikt. In de erfgoedsector zijn het veelal vrijwilligersgroepen die zich inzetten voor het behoud, het onderhoud en de ontsluiting van ons (immaterieel) cultureel erfgoed. Teams van vrijwilligers die zich zo inzetten verdienen een prijs. Het Ministerie van OCW heeft voor deze vrijwilligersgroepen een prijs in het leven geroepen: de Erfgoedvrijwilligersprijs.

Het hele dorp zet zich in 
Via de site van de Erfgoedvrijwilligerssite kon het publiek vrijwilligersteams nomineren. Een jury koos drie finalisten, waaronder Corso Vollenhove. Volgens deze jury verdiende het Corso dit omdat het hele dorp inzet. Haar flexibiliteit in coronatijd roemde de jury eveneens. In plaats van een rijdend corso zette Corso Vollenhove dit jaar een fietsroute uit. Het publiek kon op één van de finalisten stemmen. Helden van Vele Handen kreeg de meeste stemmen, ongeveer de helft van de in totaal 5.000 stemmen.

Cheque
Het winnende team krijgt een cheque van 10.000 euro; voor de helft vrij te besteden (bijvoorbeeld aan teamactiviteiten) en voor de helft ter bevordering van kennisoverdracht op het gebied van het vrijwilligerswerk waarvoor het team zich inzet. Voor de nummers twee en drie is een cheque van 5.000 euro; op dezelfde manier te besteden als de winnaar.

Kemphaan
Vogel excursie Gaasterland op zaterdag 4 mei 2024 Algemeen Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 11 uur geleden
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 13 uur geleden
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 14 uur geleden
De tuin aan de Van Goghstraat
Tuincafé op zaterdag 4 mei in Steenwijk-West Steenwijk 17 uur geleden
Afbeelding
Automobilist gewond na aanrijding met trekker aan de Jan van Nassauweg in Giethoorn Met tien foto's 2 mei, 20:57
Afbeelding
Op maandag Workshop Fiets- en wandelapp Fietsknoop in Bibliotheek Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 2 mei, 19:00
Henk Holterman
Henk Holterman neemt afscheid van zijn werkzame leven bij Het Eethuisje van Kringloopwinkel Steenwijk Steenwijkerland 2 mei, 17:25
Frans en Jannie de Groot zijn beiden heel actief bij ANBO-PCOB Steenwijk -
PCOB Steenwijk is 40 jaar: 'Je kunt nog veel als je ouder bent' Steenwijk 2 mei, 15:30