Kerkstraat 2 Blokzijl
Kerkstraat 2 Blokzijl Foto: Martijn Heemstra

Exclusief Open Huis: Kerkstraat 2 in Blokzijl en het oude Raadhuis van Vollenhove

· leestijd 1 minuut Cultuur

Op zaterdag 22 april stelt nationale monumentenorganisatie Hendrick de Keyser Monumenten twee bijzondere panden eenmalig open voor publiek: een karakteristiek 17de-eeuwse pand in het centrum van Blokzijl en het voormalige raadhuis van Vollenhove. De twee toonaangevende monumentale panden zijn tijdens dit Open Huis gratis te bezichtigen. De vrijwilligers van Hendrick de Keyser heten geïnteresseerde bezoekers van harte welkom en vertellen er alles over deze bijzondere huizen.

Kerkstraat 2, Blokzijl

Dit karakteristieke zeventiende-eeuwse rijksmonument is recent door Hendrick de Keyser Monumenten gerestaureerd en verduurzaamd. Het woonhuis uit 1666 is vermoedelijk gebouwd door de heer Molenbergh. Dit zou verklaren waarom het huis een gevelsteen bezit met de afbeelding van een standaardmolen. In de 19de eeuw was in het pand een bakkerij in gevestigd, later werd het een schoenmakerij en groentewinkel. Nu de restauratie is afgerond, wordt het bijzondere huis binnenkort verhuurd als woonhuis.

Kom je langs, bekijk dan zeker de rijk gedecoreerde gevel met waterlijsten, gevelstenen, portretkoppen en oeil-de-boeuf vensters. Opvallend is de top van de gevel. Deze begint aan de onderzijde als trapgevel, maar daarbovenop is een hals gezet met klauwstukken en een gebogen fronton, die de gevel een Hollands accent geven. 


Leeuwenmaskers Raadhuis Vollenhove - Foto: Archief Hendrick de Keyser

Voormalig raadhuis, Vollenhove

Het oude raadhuis van Vollenhove is echt een plaatje. En een prachtig voorbeeld van de renaissancestijl in Nederland. Het raadhuis werd in 1621 ingebouwd tussen de oorspronkelijk vrijstaande kerktoren en de stadsherberg. In die tijd had de Zuiderzeehaven Vollenhove, door de aanwezigheid van de stadhouder van Overijssel, grote allure.

In de 18de eeuw bevatte het pand een ‘regtkamer’, een gevangenis en een secretariskamer. De galerij werd later als overdekte marktplaats gebruikt. Vanaf 1849 werd de benedenruimte als ‘koffiehuis met woning’ verhuurd. Toen in 1951 het raadhuis uit het pand vertrok, kreeg het hele pand de bestemming van hotel-restaurant.

Kom langs op het Open Huis en ontdek de pracht van het pand met de Dorische zuilen, de gebeeldhouwde schelpen en leeuwenmaskers. En neem zeker een kijkje bij de eikenhouten spiltrap, die leidt van de hal naar de raadzaal. Deze ruimte met een balklaag van moer- en kinderbinten en natuurstenen kruiskozijnen is grotendeels nog authentiek. Onze vrijwilligers vertellen je graag alles over dit bijzondere pand. 


Gevel Raadhuis Vollenhove - Foto: Archief Hendrick de Keyser

Unieke bezichtiging

Beide monumentale panden zijn zaterdag 22 april van 12.00 tot 16.00 uur eenmalig en gratis te bezoeken, en zijn een ‘must’ voor liefhebbers van rijkversierde monumenten.

Behouden door gebruik

Hendrick de Keyser Monumenten bewaart architectonisch en historisch waardevolle panden en hun interieur voor de toekomst. De panden worden behouden door ze te gebruiken. Na het Open Huis worden de panden in Blokzijl en Vollenhove dan ook weer verhuurd. Altijd al in zo’n bijzonder pand willen wonen of werken? Kom alvast langs voor een eerste bezichtiging, of kijk op hendrickdekeyser.nl.

Aanmelden

Wil je het woonhuis aan ‘Kerkstraat 2 in Blokzijl’ bekijken, meld je dan aan via de website van Hendrick de Keyser Monumenten op hendrickdekeyser.nl/agenda/kerkstraat-2-blokzijl.

Voor een bezoek aan het oude raadhuis in Vollenhove kun je aanmelden via
hendrickdekeyser.nl/agenda/raadhuis-vollenhove.

Voor onze leden stelt monumentenorganisatie Hendrick de Keyser regelmatig exclusief bijzondere huizen open. Waardeer je het werk van de vereniging, en wil je helpen historische en architectonisch waardevolle huizen en hun interieurs te bewaren voor de toekomst? Word dan ook lid!

Woonkamer Kerkstraat 2 Blokzijl
Portiek Kerkstraat 2 Blokzijl
Gevel Raadhuis Vollenhove
Ingang Raadhuis Vollenhove
Leeuwenmaskers Raadhuis Vollenhove