Fractieleider VVD Steenwijkerland: Miriam Slomp
Fractieleider VVD Steenwijkerland: Miriam Slomp Foto: Aangeleverd

College beantwoordt vragen VVD over de overlast van IceBear

· leestijd 4 minuten Politiek

STEENWIJK - In de vergadering van 5 juli heeft het College van burgemeester en wethouders de schriftelijke vragen van de VVD beantwoord over de overlast van de Biomassacentrale/palletfabriek IceBear. 

De beantwoording heeft volgens de partij langer op zich laten wachten dan gebruikelijk is. De eerste meetresultaten laten zien dat de normen fors worden overschreden. En dat baart de VVD zorgen. Vervolgmetingen en eventuele handhaving moet grondig gebeuren, maar dit mag niet te lang op zich laten wachten. Zeker omdat het hier om potentieel gevaar voor de volksgezondheid gaat! “Wij zijn blij dat het onderwerp de volle aandacht heeft van het college en dat er op korte termijn een informatieavond wordt gehouden. Wij zullen de voortgang op dit dossier scherp in de gaten blijven houden,” aldus raadslid Mans Loman.

1. Is de gemeente bekend met de betreffende uitzending van Hart van Nederland? 

De gemeente is niet vooraf in kennis gesteld van de opname of de uitzending van de reportage over IceBear in het programma Hart van Nederland op 27 mei 2022. Van de reportage is kennisgenomen. 

2. Zijn de (toenemende) zorgen over de centrale en de klachten van overlast bij u bekend? 

Vanaf maart 2022 zijn door meerdere omwonenden klachten gemeld met betrekking tot geluid, geur- en stofoverlast. Ook zijn verzoeken om handhaving binnengekomen. Een aantal bewoners rondom IceBear heeft de website https://stopoverlasticebear.nl/ gelanceerd. Verder zijn wij bekend met de overige berichtgeving in de pers, op de sociale media en dergelijke. 

3. Wat zijn de acties die wij vanuit de gemeente hieromtrent mogen verwachten?

De gemeente heeft na de eerste klachten in maart 2022 onmiddellijk de Omgevingsdienst IJsselland ingeschakeld. De omgevingsdienst voert op verzoek van de gemeente milieucontroles uit, onderhoudt contacten met bewoners en bedrijven die overlast ondervinden, is in gesprek met IceBear en bereidt de handhavingsbesluiten voor. Er zijn en worden geluidsmetingen en stofmetingen uitgevoerd. Speciale aandacht wordt hierbij besteed aan de mogelijke emissie van schadelijke stoffen (zoals formaldehyde dat voorkomt in houtproducten). Ook de GGD is ingeschakeld om de meetresultaten te beoordelen. 

3.1 Kan u inzicht geven in de wijze waarop hier wordt gehandhaafd? 

Er wordt voor wat betreft de milieuaspecten van IceBear gehandhaafd in overeenstemming met het vastgestelde handhavingsbeleid https://lokaleregelgeving.overheid.nl/CVDR615003. In hoofdstuk 5 van dit document is de toezichtstrategie, de sanctiestrategie en de gedoogstrategie beschreven. Hierbij wordt gehandeld in overeenstemming met de zogeheten Landelijke handhavingsstrategie (LHS). De LHS is een beleidskader voor de bestuursrechtelijke- en strafrechtelijke handhaving. Het doel van deze strategie is uitvoering geven aan de beginselplicht tot handhaven, passend optreden bij overtredingen, in vergelijkbare situaties vergelijkbare keuzes maken en interventies kiezen en toepassen op eenduidige wijze. Dit kan op zowel strafrechtelijke wijze (bestraffend) als bestuursrechtelijk (gericht op het herstel van de situatie). De keuze van de in te zetten College van burgemeester en wethouders - 5 juli 2022 - 2022_B&W_00532 2/5 bestuursrechtelijke sanctie vindt plaats aan de hand van de in de strategie opgenomen interventieladder en interventiematrix. Daarbij zijn het gevolg van de overtreding en het gedrag van de overtreder bepalend voor de wijze hoe er gehandhaafd wordt. In het beleid is vastgelegd dat overtredingen in beginsel niet worden gedoogd. 

3.2 Valt het overlast binnen de normen en de vergunning? 

Geluid: Uit de resultaten van de tot nu toe uitgevoerde indicatieve geluidsmetingen blijkt dat de geluidsnormen fors worden overschreden. Omdat het gaat om indicatieve geluidsmetingen kunnen de meetresultaten niet worden gebruikt voor een handhavingsprocedure. De komende weken worden opnieuw geluidsmetingen uitgevoerd door de omgevingsdienst. Op basis van de resultaten van de nieuwe geluidsmetingen kunnen handhavingsbesluiten worden gebaseerd. 

Stof: De stofoverlast was in de afgelopen maanden zodanig dat zonder stofmetingen kon worden geconcludeerd de wettelijke stofnormen werden overschreden. Door de omgevingsdienst is IceBear hierop aangesproken. In week 26 zijn door IceBear tijdelijke maatregelen getroffen om de stofdeeltjes uit de afvoeren te filteren. In week 26 zijn meteen na het inwerking stellen de tijdelijke voorzieningen metingen uitgevoerd. Binnen enkele weken daarna kunnen de meetresultaten beschikbaar zijn en kan worden beoordeeld of de tijdelijk maatregelen een zodanig effect hebben of hiermee aan de wettelijke emissienormen kan worden voldaan. Op basis van de nog te verkrijgen meetresultaten kan eventueel een handhavingsprocedure worden gestart.

4. Is u bekend waarom er nu meer overlast lijkt te zijn dan voorheen? Wat is hier de reden van? Is deze reden tijdelijk of is de verwachting dat dit van structurele aard is? 

In maart 2022 is IceBear gestart met het in werking stellen van verschillende bedrijfsprocessen. De energiecentrale draaide toen inmiddels. Het gedeelte waar de palletblokken worden geproduceerd is later opgestart. Geluidshinder blijkt veroorzaakt te worden door de installatie die de houtsnippers distribueert ten behoeve van energiecentrale en de productie van houtpalletblokken. Gaandeweg worden door IceBear zaken aangepast, bijgebouwd en veranderd. De overlast is naar verwachting van tijdelijke aard. IceBear zal de vastgestelde c.q. nog vast te stellen overtredingen moeten beëindigen. Daarvoor zullen bestuurlijke sanctiemaatregelen worden opgelegd. 

5. Zijn er gezondheidsrisico’s? En zo ja, wat zijn deze? 

Door de omgevingsdienst is in het kader van toezicht en handhaving advies ingewonnen van de GGD. De GGD zal de uitkomsten van door de omgevingsdienst uitgevoerde metingen en verspreidingsberekeningen beoordelen. Er kunnen nog geen definitieve uitspraken over de risico’s gegeven kunnen worden omdat de meetresultaten nog niet bekend zijn. Ook al zijn er niet direct toxicologische effecten te verwachten, dat wil niet zeggen dat gezondheid niet in het geding is. Ook slaapverstoring door geluidhinder kan op termijn tot (ernstige) gezondheidsklachten leiden, zoals verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. 

6. Mochten er andere zaken relevant zijn voor deze kwestie en als antwoord niet in bovenstaande vragen passen dan zien wij dat in uw reactie ook graag tegemoet. 

Voor de zomervakantie zal op initiatief van de gemeente een inloopbijeenkomst voor omwonenden, gebruikers van bedrijfspanden in de omgeving van IceBear en andere belangstellenden worden georganiseerd. Het gaat om een bijeenkomst waarin een toelichting zal worden gegeven op de te volgen processtappen in de handhavingsprocedure. Voor deze bijeenkomst is ook de GGD uitgenodigd om een toelichting te kunnen geven op de gezondheidsaspecten Omdat de resultaten van de verschillende uit te voeren metingen nog niet voorhanden zijn, gaat het uitdrukkelijk om een bijeenkomst waarin de processtappen worden toegelicht en kan er nog niet op de inhoud kan worden ingegaan. Naast de te inloopbijeenkomsten zijn we zowel bestuurlijk en ambtelijk veelvuldig in overleg zijn met de omgevingsdienst c.q. met IceBear. College van burgemeester en wethouders - 5 juli 2022 - 2022_B&W_00532 3/5 Vervolg De antwoorden van de vragen worden meegedeeld aan de raad. Besluit Het college stelt de beantwoording raadsvragen vast.

Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 4 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 4 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 18 uur geleden
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00