Amerens Bantema wint de derde prijs in Thialf -
Amerens Bantema wint de derde prijs in Thialf - Foto: Aangeleverd

Alle medewerkers Vredenburg krijgen sponsorbedrag: medewerker Ernst Pieter Bantema besteedt het geld aan kunstschaatsen dochter Amerens

· leestijd 1 minuut Sport Insta-Dekop

STEENWIJK - Bij de meeste bedrijven kiest de directie goede doelen uit waaraan zij sponsorgelden toekent. Bij installatiebedrijf Vredenburg gaat het er heel anders aan toe. Daar krijgen alle vijftig medewerkers een bedrag van € 150, waarbij ze zelf het goede doel mogen bepalen. Medewerker Ernst Pieter Bantema uit Lippenhuizen sponsorde zo een kunstschaatswedstrijd van zijn dochter Amerens (12).

“Voor het sponsorgeld hebben we de koffietafel voor de trainers en juryleden betaald tijdens de kunstschaatswedstrijd van 29 december in Heerenveen,” vertelt de werkvoorbereider. Hij laat een foto zien van die tafel, die vol staat met koffie, thee, ranja, koek en cupcakes. Daarachter prijkt de vlag van de 100-jarige sponsor Vredenburg. Op een tweede foto staat Amerens zelf voor die vlag met in haar handen een grote beker. “Ik ben derde geworden in Heerenveen,” zegt ze glunderend. Het meisje heeft volgens haar vader veel talent. “Ze is ook al derde geworden bij wedstrijden in Groningen en clubkampioen bij Kunstschaatsclub Thialf (KCT) in Heerenveen,” klinkt het trots. De sportgenen heeft Amerens vast van hem geërfd. Bij VV Steenwijk was hij een succesvol keeper. 

Met sprongen vooruit

Op natuurijs in 2019 heeft Amerens leren schaatsen op roze ijshockeyschaatsen. “Ik zag iemand een pirouette maken en dat wilde ik ook graag leren,” vertelt de leerlinge van groep 8. Volgens haar vader ‘schaatste ze zo weg’. Ook tijdens de proefschaatsles in Thialf blijkt dat ze aanleg heeft. Ze wordt lid van KCT en gaat letterlijk en figuurlijk met sprongen vooruit. Na de pupillen en aspiranten, schaatst Amerens nu al in de categorie midi’s. Ook gaat ze binnenkort op de ijsbaan van Alkmaar haar tweede Moves in the Field (MIF)-test doen. Ernst Pieter legt uit: “Dit zijn vaardigheidstesten, als je slaagt krijgt je een stempeltje in je digitale ‘rijbewijs’.” Amerens vult aan: “Voor brons moet ik zes technieken schaatsen, zoals overstappen, de zweefstand en de achterwaartse landingshouding.”

Disney on Ice

Ernst Pieter is blij dat zijn dochter de sport zo serieus oppakt en er samen met haar vriendinnen veel plezier aan beleeft. Zijn vrouw Douwina rijdt ervoor graag met haar dochter naar alle trainingen op de ijsbanen van Heerenveen en Leeuwaren. Verder rijdt zij haar naar wedstrijden in Deventer, Den Bosch en Groningen. Meestal gaat Ernst Pieter dan ook mee. Amerens droomt ervan om later in shows te gaan te schaatsen, zoals ‘Disney on Ice’. Ook kijkt ze graag de kunst af van Lindsay van Zundert, die op de Olympische Spelen 18e werd. Dankzij haar mooie resultaten zijn er veel kinderen op kunstschaatsen gegaan. “KCT is van 25 naar 75 leden gegroeid,” aldus Douwina. Amerens pake vindt het ook prachtig dat zijn kleindochter aan kunstschaatsen doet. “Word jij de nieuwe Sjoukje Dijkstra?” vroeg hij eens.

Marketingmedewerker Lieke Vermeer vindt dat Ernst Pieter het sponsorgeld goed besteed heeft. Van andere collega’s weet ze dat ze een motorsporttalent, de scouting of een touwtrekvereniging gesponsord hebben. “Het maakt niet uit wat je kiest, als het maar een lokaal goed doel is,” vat ze samen.












Amerens Bantema
De gesponsorde koffietafel in Thialf
Amerens met haar vader Ernst Pieter in hun woning in LIppenhuizen
Amerens op het erepodium in Heerenveen

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.