Vlnr: Dj Kobie, dj Martin en dj William
Vlnr: Dj Kobie, dj Martin en dj William Foto: Tekst en foto: Hilda Knol

Discotheek La Barca herleeft op de reünie van 1 april met de dj’s Kobie, Martin en William

· leestijd 2 minuten Steenwijk

STEENWIJK - Zes dagen per week open, een volle dansvloer, bier, discomuziek en een missverkiezing. Zo gaat het er in de jaren 70 en 80 aan toe in Discotheek La Barca uit de Oosterstraat. Drie discjockeys van toen willen die tijden op de reünie van zaterdagavond 1 april weer doen herleven. 

De Steenwijkers Kobie Storm (71), William ten Kate (69) en Martin van Dokkumburg (60) zijn de dj’s die acte de presénce gaan geven tijdens de reünie. Dan komt er ook nog een mystery dj. De Miss Barca Verkiezing mag ook niet ontbreken. Voor het avondje draaien zijn de dj’s benaderd door vaste klanten en initiatiefnemers van de reünie Dirk Spin en Karel Floor. Juan Marrozos, de huidige eigenaar van La Barca - tegenwoordig een pool- en uitgaanscentrum - is daarvoor wel te porren. 

Dj William gaat in 1975 bij Discotheek La Barca aan de slag. “Herman Tebberman, de bedrijfsleider van La Barca vroeg of ik dj wilde worden,” vertelt hij. Daar heeft de twintiger wel oren naar. “Ik draaide toen al in C’est si bon in Meppel, maar tegen La Barca keken we op.” Eén van de dj’s daar, Kobie Storm, kent William al. Kobie: “Ik kwam voordat ik in 1972 naar La Barca ging eens bij William in C’est si bon kijken. Hij stuurde me naar Zuidwolde en Hoogeveen om het vak te leren.” Martin, die door William en Kobie, ‘de benjamin’ wordt genoemd, voegt zich in 1980 bij hen. Hij heeft dan al een eigen drive-in-discotheek.

Miss La Barca 

De dj’s herinneren zich de drukke jaren 80 nog goed. “La Barca was heel populair, de bezoekers kwamen uit Steenwijk, maar ook uit Hoogeveen, Kampen en Noordwolde.” Op woensdagavond is de tent gevuld met militairen uit de Johannes Post Kazerne in Havelte. Zij vormen een mooi contrast met de zusters van de Voorzienigheid uit Steenwijkerwold. Martin vervolgt: “Het was echt een goudmijn, op zondagmiddag kwamen er wel 900 mensen, die stonden vanaf de Doelenstraat in de rij.” Hij herinnert zich de bekende artiesten die op komen treden. “Anita Meijer, André Hazes, Jan Rot, Golden Earring en die topless band uit Zweden,” klinkt het lachend. 

Ferry Maat

Martin voegt daar een lijstje dj’s aan toe, zoals Ferry Maat, Adam Curry, Tom Mulder en Alfred Lagarde. De dj’s draaien allerlei soorten muziek, van disco tot reggea en van dance tot Neue Deutsche Welle. Naast plaatjes leest Martin wel eens gedichten voor, ontstaan er polonaises en komt een heilsoldaat langs om te collecteren. Een enkele keer is er een vechtpartij. Een undercover jury kiest wekelijkse een Miss La Barca. Sieb van der Laan draaft dan op om een foto te maken. William weet nog dat Herma Brandenburg de eerste Miss La Barca van het jaar wordt.

Bruin en gezellig

Kobie schertst de inrichting: “Je had een lange gang, dan de kassa, de bar, disco en de dansvloer, nog een bar en de Flesjesbar. Boven had je nog twee bars met een doorkijkje naar de dansvloer. Het was allemaal bruin en gezellig.” In februari 1976 breekt er een brand uit. Razendsnel wordt de discotheek herbouwd en in 1977 is de heropening. De disco komt in de kelder, op de begane grond zijn zalen en een bar. Het restaurant slaat niet aan. In 1984 en 1985 wordt La Barca rigoureus verbouwd. “De eigenaar was in Zeeland wezen kijken naar een moderne discotheek, waarvan hij de blauwe kleur, het neonlicht, de marmeren dansvloer en de spiegels kopieerde,” vertelt Kobie. Maar het publiek pruimt dat niet en La Barca verliest haar populariteit. Locomotion is de nieuwe uitgaansgelenheid, waar het publiek heentrekt. 

Trammps

De dj’s krijgen andere carrières. Kobie wordt journalist, William cameraman en Martin kleurmaker en dj. Graag beoefenen ze nog een keer hun oude passie uit op 1 april. De reünie begint om 19.00 uur en duurt tot 2.00 uur. De entree is gratis en drankjes zijn niet duur. Martin heeft er al veel zin in: “Als ik de koptelefoon weer opzet, voel ik me weer 27.” Op de vraag wat hij als eerste plaat gaat draaien, antwoordt hij na even nadenken: “Iets van The Trammps.”

Martin van Dokkumburg leest tijdens intro's wel eens een gedicht voor
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Tweede editie van Benefietdiner in Grote Kerk Steenwijk Steenwijk 7 uur geleden
Afbeelding
Update: Met video en fotoverslag: Olde Veste is bekerkampioen Sport 11 uur geleden
Afbeelding
De vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin zijn vandaag en morgen actief op de Lentefair in Frederiksoord Column 12 uur geleden
Marian Hofstra van Fietsknoop legt de werking van de app uit
Fietsknoop geeft workshop plannen met de fiets- en wandelapp Steenwijk 10 mei, 13:57
Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 10 mei, 11:27
Afbeelding
Isala: Laagdrempelig contact tussen zorgverlener en patiënt Partnerbijdrages 10 mei, 09:24