Kees Kist (links) en Bert Marinus proosten op de Kees Kist Wijn
Kees Kist (links) en Bert Marinus proosten op de Kees Kist Wijn Foto: Wilbert Bijzitter

Kees Kist en Genieten bij Bert lanceren opnieuw Kees Kist Wijn: ‘Zo heerlijk met een biefstukje, ik ben een liefhebber’

· leestijd 1 minuut Steenwijk Insta-Dekop

STEENWIJK - Ze gaan als warme broodjes over de toonbank bij Genieten bij Bert; de rode en witte variant van de Kees Kist Wijn. De eerste honderd flessen zijn binnen een week verkocht. “Ik heb zelf al een flesje rode wijn gedronken, hij smaakt top,” verklaart de oud-voetbalprof.

Het is niet de eerste keer dat Kees Kist wijn lanceert. “Acht jaar geleden had ik ook al een fles wijn op de markt gebracht en dat beviel zo goed, dat ik het weer eens wilde proberen,” vertelt hij. Nog regelmatig krijgt de bekende Steenwijker vragen van supporters van AZ in Alkmaar of de wijn nog leverbaar is. Ook zijn zaakwaarnemer René Bosch vindt de herintroductie van het gerstennat een goed plan. Bert Marinus van Genieten bij Bert wil de verkoop wel voor zijn rekening nemen. Zijn slijterij aan de Scholestraat 27 is het enige verkooppunt in heel Nederland van de Kees Kist Wijn.

Rode en witte wijn uit Spanje

Zowel de rode als de witte wijn zijn afkomstig uit Spanje. Marinus: “De rode wijn heeft een heerlijke fruitige en kruidige smaak. Het is een Ganarcha met een aroma van braam, kers, ander rood fruit, vijgen en een paar pepers, maar weinig zuren.” Kist stelt zijn witte wijn voor: “Het is een Verdejo met kruidige en nootachtige nuances, een evenwichtige zuurgraad en fruitige smaak met een aroma van appel en peer.”

2CC Drinks uit Smilde levert de wijnen en heeft ook het etiket ontworpen. Daarop prijkt natuurlijk Kees Kist in voetbaltenue. “De foto is uit 1979 toen ik Europees topscoorder werd met 34 doelpunten en als eerste Nederlander de Gouden Schoen won,” aldus Kist. In die tijd al dronk hij na de wedstrijden graag met collega-voetballers een goed glas wijn. “Ja, die had je ook, niet iedereen dronk bier,” zegt hij lachend. Tijdens zijn periode bij Paris Saint-Germain in wijnland Frankrijk kon hij zijn hart ophalen. “Op zondagmiddag liep ik graag langs La Route des Vins.” 

Kees Kist Lounge

Kist verwacht niet alleen in Steenwijk heel wat flessen wijn te verkopen, maar ook in Alkmaar. Hij speelde daar dertien jaar en is in de kaasstad nog steeds ongekend populair. Opnieuw lachend: “Hier ben ik een bekende Steenwijker, daar zo wat ‘onze lieve heer’. In het AFAS-stadion van AZ is zelfs een 120 meter lange Kees Kist Lounge. Daar zullen aan de bar ongetwijfeld heel wat Kees Kist-wijntjes besteld worden. Afhankelijk van hoe de verkoop gaat lopen, zijn de wijnen voorlopig nog wel even verkrijgbaar bij Genieten bij Bert en online. 

Ook vanavond trekt Kist samen met zijn vriendin een flesje Kees Kist Wijn open voor de vrienden die langskomen. Het water loopt hem al in de mond. “Wijn is zo heerlijk met een lekker biefstukje. Ik ben een liefhebber!” klinkt zijn statement.

Er is een Kees Kist rode en witte wijn
Janno Post met zijn zoon bij de nieuwe regenton en lavendelhaag
Lente! Tegels eruit, groen in de tuin in Westerveld Westerveld 7 uur geleden
Jan de Weerd van Brouwerij 1
Biljartvereniging Steenwijk speelt twee wedstrijden: gelijkspel en verlies. Sport 8 uur geleden
Weidevogelboer van het jaar Harry Sol krijgt de plaquette uitgereikt door voorzitter Hans de Lange
Vogelwacht IJsselham kiest Harry Sol uit Zuidveen tot Weidevogelboer van het jaar 2023 en neemt afscheid van bestuurslid Ton Fleer Steenwijkerland 9 uur geleden
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt Cultuur 10 uur geleden
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg Cultuur Insta-Dekop 11 uur geleden
Ensemble Himmelsburg
Serie Passie voor Bach brengt zondag 'cafémuziek' in Grote Kerk Steenwijk Cultuur 12 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.