Rikkie Postema
Rikkie Postema Foto: Hilda Knol

Rikkie Postema start met meditatieschool en coachwerkplaats

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

OLDEMARKT - Rikkie Postema van Adisat start op 14 januari 2023 in haar meditatieschool met de vakopleiding tot meditatiedocent. Daarnaast biedt de coach en yogadocente uit Oldemarkt vanuit haar coachwerkplaats kortdurende nascholingen aan. 

Al langere tijd liep Rikkie Postema met het idee rond om een meditatieschool op te richten. In coronatijd, toen ze een aantal opdrachtgevers kwijtraakte, had ze volop tijd om plannen daarvoor te ontwikkelen. “Zo kon ik het goed aanpakken, de benodigde accreditaties en erkenningen verkrijgen en kwaliteit bieden,” vertelt Rikkie. Er zijn niet veel meditatiescholen in Nederland die een opleiding aanbieden waarin een jaar lang meditatie in combinatie met een coachmethode en oosterse filosofie aan de orde komt, terwijl er volgens haar wel steeds meer behoefte is aan allerlei meditatievormen. “En dan niet per se op een kussentje,” voegt ze daar lachend aan toe. 

Traject van zelfinzicht

De Oldemarktse biedt daarentegen een intensieve opleiding tot meditatiedocent die 13 maanden duurt, inclusief twee retraites. Elf lessen geeft Rikkie in een yogastudio aan de Dolderweg in Steenwijk of in Zwolle. De retraites vinden plaats in het Saint Dominicanenklooster Huissen. Daarnaast volgen de cursisten online bijeenkomsten en vormen ze studiegroepen. Tijdens de opleiding leren zij meerdere meditatievormen, waaronder ook dynamische en loopmeditatie. Het mediteren is voor de studenten van Adisat niet alleen een manier om deskundigheid op te bouwen. Het is ook een traject van zelfinzicht en persoonlijke ontwikkeling. “De groep bestaat uit maximaal twaalf en minimaal acht cursisten, zodat iedereen voldoende aandacht kan krijgen,” benadrukt Rikkie nog.

De opleiding tot meditatiedocent is bedoeld voor coaches, therapeuten en andere professionals binnen de reguliere en alternatieve (geestelijke) gezondheidszorg. Als zij het diploma op zak hebben, kunnen zij mensen individueel en in groepsverband begeleiden en zelfstandig meditatietrainingen en -workshops geven. Inschrijven in het docentenregister van Adisat en lid worden van een beroepsvereniging is ook mogelijk. 

Kernachtig coachen

Voor dezelfde doelgroep biedt Rikkie kortlopende nascholingscursussen aan in Zwolle. ‘Kernachtig coachen’ is zo’n cursus, die vier dagen duurt en is verspreid over drie maanden. Deze cursus bestaat uit een meditatieve inquiry. Rikkie legt uit: “Een inquiry is een coachvorm die zich richt op zelfonderzoek. In vier stappen ga je laagje voor laagje naar de kern van de hulpvraag van je cliënt.” Als bijvoorbeeld een cliënt bij problemen voornamelijk gericht is op de beoogde ‘veroorzaker’, bijvoorbeeld een partner die niet aan bepaalde verwachtingen voldoet, of een manager waar het niet mee klikt, leert de coach de client meer bij zichzelf te blijven en van daaruit tot inzichten en/of verandering te komen. “We richten ons op hoe bepaalde problemen in het hier en nu, die belemmeren of pijnlijk zijn,” voegt Rikkie toe. 

Overdracht en Tegenoverdracht

De tweedaagse nascholing ‘Overdracht en Tegenoverdracht’ behandelt hoe je als begeleider de relatie met je cliënt zuiver houdt. Overdracht treedt bijvoorbeeld op als een client vanuit herkenning uit het verleden, vaak onbewust, gevoelens projecteert op de coach of trainer. Dat kan bijvoorbeeld leiden tot ongefundeerde sympathie, tot verliefdheid aan toe of onevenredige weerzin. Wanneer zich dat voordoet binnen professionele vertrouwensrelaties is dat niet behulpzaam voor het proces van de client. Er zit als het ware wat tussen. Bij tegenoverdracht gebeurt het tegenovergestelde. Als signalen noemt Rikkie in dat geval: “Een begeleider is teveel bezig met een cliënt en blijft wakker liggen van zijn problematiek.” 

Meer informatie: www.adisat.nl

Afbeelding
Zomerse Exoten-Expeditie voor jongeren in Nationaal Park Steenwijkerland 3 mei, 14:00
Jannie Mol bij de huldiging 65 jaar lid, Jannie Baas (links) en Marie Strating -
Vrouwen van Nu Polder II/Steenwijkerwold viert 75-jarige jubileum in de Proefkolonie Steenwijkerland 3 mei, 12:00
De nieuwe trainer Peter Joustra -
Dubbelinterview: Peter Joustra volgt Hans Nijmeyer op als trainer van DIOS Sport 3 mei, 10:42