Afbeelding
Foto: Poster

Soroptimisten club Kop van Overijssel klaar voor Orange the World campagne 2022

· leestijd 2 minuten Steenwijkerland

STEENWIJKERLAND - Orange the World (OTW) is de wereldwijde campagne tegen geweld tegen vrouwen en meisjes, die jaarlijks van 25 november (Internationale vrouwendag) tot 10 december (Dag tegen geweld tegen Vrouwen) plaatsvindt, en jaarlijks meer en meer bekendheid en aandacht geniet, ook in Nederland. In meer dan 100 landen worden in deze periode gebouwen of andere objecten oranje uitgelicht en worden debatten, lezingen, tentoonstellingen, en allerlei andere activiteiten georganiseerd. 

Een mooie ontwikkeling maar helaas broodnodig nu nog steeds 1 op de 3 vrouwen te maken heeft met fysiek, psychisch en/of seksueel geweld. In Nederland sterft er zelfs elke 8 dagen een vrouw door geweld en heeft 53 % van de vrouwen maar ook 19 % van de mannen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. De nadruk bij de aanpak ligt nog vaak op signalering, melding en hulpverlening, maar we moeten ook meer gaan investeren in het voorkomen van geweld door het bij de wortels aan te pakken. Daar kan iedereen aan bijdragen: individuen, professionals, organisaties, bedrijven en overheden. Belangrijk daarbij is vooral om niet alleen vrouwen en meisjes, maar nadrukkelijk ook mannen en jongens te betrekken: Van vrouwenprobleem naar gezamenlijke verantwoordelijkheid! 

Preventie

Het thema van de OTW-campagne voor 2022 is dan ook “PREVENTIE”. Iedereen, mannen en vrouwen, kan iets doen om geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Middels de slogan ‘Ik ben #medestander Jij ook? nodigen we iedereen uit om #medestander te worden en zo onderdeel van de oplossing te worden in de strijd tegen geweld. Wil je ook #medestander worden kijk dan op www.orangetheworld.nl/de-medestander-pledge

De Soroptimisten club de Kop van Overijssel is al een aantal jaren overtuigd  #medestander en ambassadeur van de OTW-campagne in Steenwijkerland en heeft ook dit jaar weer, in samenwerking met de gemeente Steenwijkerland, een interessant programma georganiseerd waar iedereen van harte wordt uitgenodigd om aan deel te nemen.

Opening op 24 november

De officiële opening van de OTW-campagne vindt plaats op 24 november om 16.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis van de gemeente Steenwijkerland, waarna de Orange the World vlag buiten wordt gehesen door wethouder Trijn Jongman, gevolgd door spreekster Ellen Rooijers, directeur-bestuurder van Stichting Veilig Thuis IJsselland. De middag wordt afgesloten met een hapje en een drankje. De opening is gratis toegankelijk voor iedereen die zich betrokken voelt.

Buiten is het feest

Woensdag 30 november om 20.15 uur wordt in het Vestzaktheater van de Meenthe de film “Buiten is het Feest” vertoond. Deze flim over het leven van Karin Bloemen met hoofdrollen voor o.a. Georgina Verbaan, Abbey Hoes en Eelco Smits, laat zien hoe mensen geleidelijk aan verleid worden tot dingen die ze niet willen. Het laat zien hoe dicht bij ons dit kan plaatsvinden en wordt gedaan door mensen van wie we het niet verwachten. Een film van hoop en veerkracht! Kaarten à € 8,50 (incl. koffie/thee) zijn uitsluitend te verkrijgen via www.demeenthe.nl.

Dinsdag 6 december 2022 om 20.00 uur geeft Warner ten Kate, officier van justitie, eveneens in het Vestzaktheater van de Meenthe een lezing over Vrouwenhandel. Hij wordt vergezeld door een ervaringsdeskundige, en neemt de aanwezigen mee in de o.a.de wereld van uitbuiting die nog steeds plaatsvindt zelfs in legale sector. Kaarten à € 2,50 zijn uitsluitend te verkrijgen via www.demeenthe.nl.

Op beide avonden worden in de foyer van de Meenthe ansichtkaarten van Bernardien Hubbers van Atelier Du Lac verkocht en daarnaast verpakte ‘heerlijkheden’ van Blooming Bakery, gemaakt door cliënten (slachtoffers van geweld) van hulporganisatie Fier te Leeuwarden. 

De opbrengst van de kaartverkoop en de verkoop van de producten in de Meenthe gaat naar hulporganisatie Fier en Kinderfonds MAMAS, de doelen voor 2022 van de Soroptimisten club de Kop van Overijssel.

Oranje kerktoren

Tot slot zal gedurende de hele campagne periode de kerktoren in Blokzijl oranje kleuren evenals de fontein op de markt in Steenwijk. Daarnaast wapperen er dit jaar, naast de oranje vlaggen van OTW op de kerktoren in Steenwijk, ook vlaggen op de kerktorens van Blokzijl en Vollenhove. Ook wordt op diverse stoepen en straten in de gemeente Steenwijkerland het landelijke meldnummer 0800-2008 in oranje gespoten. 

Meer informatie over de campagne in Steenwijkerland is te vinden op Facebookpagina Orange the World - Soroptimistenclub De Kop van Overijssel | Facebook of kijk op www.orangetheworld.nl voor algemene informatie en achtergronden over Orange the World. 

Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 4 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 5 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 18 uur geleden
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00