Afbeelding
Foto: Enrico Kolk

In Overijssel nog 156.640 woningen geschikt voor zonnepanelen

Algemeen

In de provincie Overijssel staan nog 156.640 koopwoningen waarvan het dak geschikt is voor zonnepanelen. Dat blijkt uit onderzoek van Zonneplan. In totaal wekken er al 57.223 Overijsselse koopwoningen eigen stroom op. Met een zonnepanelendichtheid van 26,8 procent scoort Overijssel onder het landelijk gemiddelde van 27,4 procent.

Binnen de provincie zijn er grote verschillen tussen de gemeenten. Zo behoren Olst-Wijhe, Dalfsen en Raalte tot de top-30 Nederlandse gemeenten met de hoogste zonnepanelendichtheid. Met uitzondering van Borne en Losser scoren alle Twentse gemeenten echter ruim onder het landelijk gemiddelde. Het gemiddelde percentage voor Twente komt uit op 23,6 procent, terwijl de rest van Overijssel bijna 32 procent scoort. Met 16,9 procent zijn zonnepanelen in de gemeente Twenterand het minst in trek. In provinciehoofdstad Zwolle heeft ruim één op de drie koopwoningen met een geschikt dak zonnepanelen.

Geschikte daken
Om een eerlijke vergelijking mogelijk te maken, nam Zonneplan in het onderzoek enkel koopwoningen met een dak dat geschikt is voor zonnepanelen mee. Verplichte panelen op huurwoningen zeggen immers niets over de bereidwilligheid tot verduurzaming van de bewoners. Daarnaast hebben niet alle koopwoningen een dak dat geschikt is voor zonnepanelen. Denk daarbij aan appartementen, huizen met enkel een dak op het noorden of huizen met een hoge boom voor de deur.

Op basis van actuele luchtfoto’s houdt Zonneplan voortdurend bij welke nieuwe woningen geschikt zijn voor zonnepanelen en welke woningen inmiddels voorzien zijn. De data uit dit onderzoek dateren van januari 2022.

Janno Post met zijn zoon bij de nieuwe regenton en lavendelhaag
Lente! Tegels eruit, groen in de tuin in Westerveld Westerveld 7 uur geleden
Jan de Weerd van Brouwerij 1
Biljartvereniging Steenwijk speelt twee wedstrijden: gelijkspel en verlies. Sport 8 uur geleden
Weidevogelboer van het jaar Harry Sol krijgt de plaquette uitgereikt door voorzitter Hans de Lange
Vogelwacht IJsselham kiest Harry Sol uit Zuidveen tot Weidevogelboer van het jaar 2023 en neemt afscheid van bestuurslid Ton Fleer Steenwijkerland 9 uur geleden
Zaanzang, Verzetstraat 10, Koog aan de Zaan
VORK Kunstlezing op 12 maart: Marc Ruygrok in gesprek met Tijs Goldschmidt Cultuur 10 uur geleden
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg Cultuur Insta-Dekop 11 uur geleden
Ensemble Himmelsburg
Serie Passie voor Bach brengt zondag 'cafémuziek' in Grote Kerk Steenwijk Cultuur 12 uur geleden

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.