Sjouke Kuindersma repareert de cd-speler, Kiny Bruinsma kijkt mee
Sjouke Kuindersma repareert de cd-speler, Kiny Bruinsma kijkt mee Foto: Hilda Knol

Repair Café Steenwijkerland bestaat tien jaar en viert dat op 21 januari: ‘We hebben al ruim 3.000 reparaties verricht’

· leestijd 2 minuten Algemeen Insta-Dekop

TUK - Op 13 januari 2023 bestaat Repair Café Steenwijkerland tien jaar. De vrijwilligers hebben in die tijd meer dan 3.000 reparaties verricht. Ze blikken terug en repareren meteen even de cd-speler van de verslaggever.

Het is druk op zaterdag 17 december in het Repair Café op de eerste verdieping van Kringloopwinkel Steenwijk. Twee vrijwilligers nemen aan een lange tafel naast de boekenhoek een defecte elektrische radiator onder handen. De eigenaar, een oudere man, en zijn dochter, kijken ingespannen toe. Als de vrijwilligers hem even later gefixt hebben, klinkt er een gejuich op. “Wat fijn dat hij het weer doet, juist nu het zo koud is,” zegt de man dankbaar. Kiny Bruinsma, een van de drie organisatoren, vertelt aan het begin van de middag dat voor hem al 25 andere klanten het Repair Café hebben bezocht. “Veel mensen komen met kapotte elektrische apparaten, zoals radio’s, koffiezetapparaten, Senseo’s en stofzuigers, maar ook met kleidingstukken waarvan bijvoorbeeld de rits kapot is.” 

Kniepertiesijzers

In deze tijd van het jaar komen ook mensen langs met kniepertiesijzers en kerstverlichting. Op de vraag wat nou bijzondere voorwerpen waren in de afgelopen tien jaar, antwoordt ze: “Ooit kwam een man met de beer van zijn overleden vrouw en anderen met trouwcadeau’s.” Vrijwilliger Douwe van der Helm voegt toe: “Een oude buizenradio konden we ook repareren.” Zijn specialisme is hout. Zo heeft hij in de loop der jaren kleine houten meubelstukken, schilderijlijsten en kinderspeelgoed gerepareerd. “Maar driekwart zijn elektrische apparaten,” klinkt het spijtig. 

John Koreman schuift aan en vertelt dat hij samen met Sabine Lange in 2013 Repair Café Steenwijk heeft opgericht. “We zijn voortgekomen uit een LETS-groep, maar dat liep niet meer,” legt hij uit. De leden van deze groep ruilen diensten en spullen. De één doet bijvoorbeeld de tuin van een lid, terwijl diegene zijn belastingformulier invult. Nadat de LETS-groep wordt opgeheven, stelt Lange voor om een Repair Café te beginnen. De vrijwilligers mogen daarbij gebruik maken van de ruimte in de kringloopwinkel. Ze maken veel reclame en krijgen steeds meer klanten. “In het eerste jaar waren dat er 130 en in 2019 al 537,” weet Bruinsma. 

In de coronajaren is het Repair Café grotendeels gesloten, maar nu loopt het aantal bezeokers weer op en Bruinsma verwacht dat die trend zich in 2023 zal voortzetten. Ook het aantal vrijwilligers is snel gegroeid tot een aantal van 15 nu. Daaronder bevinden zich ook middelbare scholieren die na hun maatschappelijke stage zijn blijven hangen. In de beginjaren is het Repair Café eens per maand geopend, later wordt dat twee keer per maand van 10.00 tot 14.00 uur. Bruinsma vindt dat de bezoekers in de loop der jaren bewuster zijn geworden. “We kijken eerder of iets nog gerepareerd kan worden, voordat we het weggooien.”

Eigen meterkast

De organisatie heeft overwogen om een eigen ruimte in de binnenstad te zoeken, maar ziet daar toch van af. “We hebben een goede wisselwerking met de Kringloopwinkel, hier kunnen mensen goedkoop onderdelen kopen of een cd pakken om een cd-speler te testen,” aldus Bruinsma. Het Repair Café heeft haar eigen meterkast. “In het verleden gebeurde het wel eens dat we drie keer op een ochtend kortsluiting veroorzaakten.” De cd-speler van de verslaggever repareert Sjouke Kuindersma in een handomdraai. “Ik heb de cd en de laser met een wattenstaafje schoongemaakt,” legt hij uit. Hij drukt op play en even later galmt ‘Malle Babbe’ van Rob de Nijs door de kringloopwinkel. Kuindersma vertelt dat slecht onderhoud vaak de oorzaak is dat apparaten niet meer werken. Bruinsma: “Mensen geven hun auto een beurt, maar vergeten om hun koffiezetapparaten te ontkalken.” Ze benadrukt dat de vrijwilligers altijd samen met de klanten naar een apparaat kijken en ze laten meehelpen met de reparatie.

Column

Het Repair Café viert haar tienjarig bestaan op 21 januari 2023. De vrijwilligers maken nog bekend hoe het programma er die dag uit zal zien. Vrijwilliger Douwe van der Helm zal bovendien heel 2023 maandelijks een column verzorgen in De Kop. Hij put daarbij uit zijn bundel ‘Bijzondere verhalen uit een Repair Café’. De eerste column verschijnt vanaf 3 januari.

Door Hilda Knol

Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 5 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 5 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 19 uur geleden
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00