Henrie Rijke scoort nu met Thuisbegeleiding & Dagbesteding op Maat
Henrie Rijke scoort nu met Thuisbegeleiding & Dagbesteding op Maat Foto: Hilda Knol

Update Kopduel deel 1: in gesprek met Henrie Rijke, de parel van VV Steenwijk

· leestijd 3 minuten Algemeen

In deze nieuwe rubriek Kopduel gaat Hilda Knol in gesprek met een sportheld uit het verleden. Als eerste is dat Henrie Rijke, de parel van VV Steenwijk. 

Op een tafeltje in de kantine van VV Steenwijk legt Henrie Rijke (56) twee plakboeken neer. “Die heeft mijn moeder gemaakt, ze staan vol met knipsels uit de tijd dat ik nog voetbalde,” vertelt de oud-voetballer en trainer. Het valt meteen op dat Jopie Rijke bij elke foto waarop haar zoon staat een pijltje in zijn richting heeft gezet. In een zwierig schoonschrift schrijft ze bijschrijften, zoals: ‘Twee keer gescoord, de tweede was een beauty!’ Op een andere pagina plakt ze zijn eerste ledenkaart en foto’s van zijn idolen: Willem van Hanegem, Bennie Wijnstekers en Mario Been. 

Rijke verzucht: “Ik was altijd aan het voetballen, drie keer per week trainen en zaterdag en zondag spelen.” Daarmee begint hij als zesjarig jochie. “Samen met René Groen reed ik op de fiets vanuit Steenwijk-West naar het voetbalveld achter café Sportlust.” Hij herinnert zich de houten tribune en de wedstrijd tegen Los Angeles Aztecs van Johan Cruijff in 1979. Dat geldt ook voor de verhuizing in 1980 naar sportpark De Nieuwe Gagels van zijn club VV Steenwijk. 


Henrie Rijke - Foto: Aangeleverd

Neusje voor de goal

Bij de jeugd heeft Rijke een mooie tijd. Meerdere keren wordt hij kampioen. Al op 16-jarige leeftijd stroomt Rijke door naar het eerste elftal. Het ontwikkelt zich tot een echte spits met een neusje voor de goal. “Ik was vrij technisch en sterk aan de bal, zette mijn kont erin, draaide weg en scoorde,” omschrijft hij zijn talent. Rijke krijgt zelfs kansen om een transfer naar Heerenveen te maken. “Foppe de Haan was onze trainer en hij riep op een dag René Groen en mij bij zich. René mocht meteen naar Heerenveen, maar hij vond dat ik eerst nog een jaar moest rijpen bij Steenwijk. Daar is niets van terechtgekomen, want ik ging toen steeds meer stappen.” Rouwig is hij daar niet om. Bij de rood-witten heeft de Steenwijker het erg naar zijn zin. Met zijn team speelt hij telkens in de hoogste regionen van de hoofdklasse en ook goed in de bekercompetitie. Rijke is meestal topscoorder. Daarbij is hij veel dank verschuldigd aan leider Frans Koolen en verzorger Gerrie Kuurman, die Rijke ‘De Parel’ noemt.

Legendarische paardenrit

Anekdotes kan Rijke volop vertellen. Hij pakt het plakboek er weer bij en wijst naar een bericht over de wedstrijd tegen Woonwagen Kamp Emmen (WKE). “De linksback liep tijdens de wedstrijd opeens weg, want hun vrouwen waren aan het vechten,” zegt hij lachend. Echt legendarisch noemt hij een voorval tijdens een trainingskamp op Vlieland, die leider Frans Koolen regelt. “Jan Vink en ik kwamen op het eiland twee meisjes met een paard tegen. We raakten aan de praat en ik zei dat Jan ook paard kon rijden, terwijl dat helemaal niet zo was. De volgende dag kwamen we ze weer tegen. Jan klom op het paard en reed ons hotel binnen om daar een rondje te rijden.” 

Bij alle thuiswedstrijden is vader Joop, die zich in een scootmobiel voortbeweegt, een trouwe supporter. Ook bij de derby’s tegen Steenwijkerwold. “Dat waren geweldige wedstrijden met een gezonde rivaliteit en veel volk langs de lijn.” Rijkes moeder komt in de jeugd ook kijken. Ze kan het echter niet verdragen als haar zoon door een tegenstander geraakt wordt. Ze begint dan vaak te schreeuwen en loopt zelfs weleens het veld op. “We hebben toen gezegd, dat het beter is dat je niet meer komt,” zegt Rijke. Hij heeft twee volwassen kinderen. Kim (29), die moeder is van zijn kleinzoon Boaz. Zijn zoon Lars (25) speelt in het eerste van Steenwijker Boys zaterdag.

Trainen zoals bij 020

Vanwege rugklachten moet Rijke al op 27-jarige leeftijd stoppen met voetbal. Bij SVN’69 in Nijeveen haalt hij zijn trainerspapieren. Hij behaalt bij meerdere clubs in de regio mooie resultaten, zoals de promotie bij VV Steenwijk en De Blesse. Over zijn stijl heeft Jeroen Dekker ooit eens gezegd: “Je bent een echte Feyenoorder, maar je traint zoals ze bij 020 doen.” Zelf noemt Rijke dat: “Een mix van aanvallen en hard werken.” Vorig jaar heeft hij bij zijn laatste club Willemsoord afscheid genomen van het trainerschap. Dat geeft hem wat meer armslag om zich op zijn maatschappelijke carriere te richten. Na vele jaren bij sponsor Dyka als productiemedewerker te hebben gewerkt, laat Rijke zich na een tip van Jannes Mulder omscholen tot zorgmedewerker. Sinds zes jaar heeft hij zijn eigen bedrijf Henrie Rijke Thuisbegeleiding & Dagbesteding op Maat. Mooi is dat hij dagbesteding kan aanbieden in de ruimtes van VV Steenwijk, die overdag niet gebruikt worden. Voor de foto wil de oud-spits van VV Steenwijk graag poseren op het hoofdveld naast de goal met daarachter het sponsorbord van zijn bedrijf. 


Henrie Rijke scoort nu met Thuisbegeleiding & Dagbesteding op Maat - Foto: Hilda Knol

Uit het plakboek van moeder Jopie Rijke
Afbeelding
De vrijwilligers van de Van Swieten Inspiratietuin zijn vandaag en morgen actief op de Lentefair in Frederiksoord Column 22 uur geleden
Afbeelding
Dit weekend: Nationale Molendag Steenwijkerland 22 uur geleden
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden ook vandaag nog winactie voor Moederdag Steenwijk 23 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Steenwijk staat stil bij online veiligheid met Minecraft CyberSafe Steenwijk 10 mei, 14:00
Marian Hofstra van Fietsknoop legt de werking van de app uit
Fietsknoop geeft workshop plannen met de fiets- en wandelapp Steenwijk 10 mei, 13:57
Zwolle
Evelyne Cauberg Urologie
(C) 2024 FotoPersBuro Frans Paalman Zwolle
Isala: 'Samenwerking in de regio heeft de blaaskankerzorg krachtiger gemaakt' Partnerbijdrages 10 mei, 11:27