Het is druk op het elektriciteitsnet
Het is druk op het elektriciteitsnet Foto: Pixabay

TenneT gaat het elektriciteitsnetwerk in Drenthe en Overijssel versterken

Algemeen

Het is druk op het elektriciteitsnet. Met zonnepanelen en windturbines wordt steeds meer energie ‘verspreid’ opgewekt. Ook gebruiken we steeds meer elektriciteit voor bijvoorbeeld het laden van elektrische auto’s. TenneT gaat daarom het elektriciteitsnetwerk in Drenthe en Overijssel versterken: het project ‘Drents-Overijsselse netversterking- West’ (DON-West). 

Zo is er ook in de toekomst voldoende capaciteit op het net. Er komt een nieuwe ondergrondse kabel tussen de hoogspanningsstations in Meppel en Zwolle Hessenweg, het nieuwe hoogspanningsstation Zwolle Berkummerbroekweg wordt verbonden met de bestaande hoogspanningslijn en de hoogspanningslijn tussen Meppel en Steenwijk wordt onder de grond gebracht. De provincie neemt een projectbesluit over waar de nieuwe kabels komen te liggen. Voordat de provincie dat besluit neemt worden de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport.

De Commissie adviseert in het rapport duidelijk te maken hoe de projecten passen in de totale, landelijke versterking van het elektriciteitsnet. Ook moet duidelijk beschreven worden hoe de tracés gekozen worden en op welke manier rekening gehouden wordt met andere projecten in de omgeving van het project.

Daarnaast adviseert ze duidelijk te beschrijven welke gevolgen de kabels kunnen hebben voor de gezondheid en wat de aanleg betekent voor natuur, bodem en water, cultureel erfgoed en landschap. Geef daarbij speciaal aandacht aan veengebieden waar kabels doorheen gaan lopen, aldus de Commissie.

Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 15 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 16 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 19 mei, 18:33