Afbeelding
Foto: Unsplash.

Man, die in verband gebracht wordt met kwekerij in Steenwijk, viel door het dak van pand in Kampen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Met een klap viel de 28-jarige Zwollenaar P. R. door het dak op de vloer in de loods zeven meter dieper. De man poogde tevergeefs aan de politie te ontkomen bij de ontdekking van een wietkwekerij aan de Eckertstraat in Kampen. Na dit voorval werd de man ook nog in verband gebracht met een kwekerij in Steenwijk. Donderdag stond hij voor de rechter.

Hij was in paniek, zei hij, toen opeens op 23 december 2020 politie opdook in de loods aan de Eckertstraat. Achter een rij lege dozen waren twee kweekruimtes ingericht met honderden wietplanten. De politie hield de loods al in de gaten na een tip van een zware henneplucht rond het pand. Via het dak van de buren wilde R. aan de politie ontkomen, maar hij viel plots in het donker door de lichtkoepel zeven meter naar beneden. Als die val een meter of twaalf was geweest, had ik hier niet meer gezeten, wist R.

Ontkennen had weinig zin, al was zijn rol ‘slechts beperkt tot het geven van water aan de plantjes’. En dat alleen de laatste paar weken, zei R. Van wie hij dat moest doen? Na enig aarzelen noemde hij een ‘Appie uit Nijmegen’. Die had hem 6.000 euro geleend zodat R. een belastingschuld kon betalen. Maar Appie eiste daar wat voor terug. Na lang aandringen zwichtte R., zei hij de rechters. ‘’Als je telkens zegt ‘ik wil niet, ik wil niet ik wil niet’ maar ze drammen maar door, dan op een gegeven moment knapt er iets.’’

Kwekerij aan de Dolderweg

Kennelijk was er in juni 2022 opnieuw iets geknapt toen hij aan een tweede wietkwekerij werd gekoppeld, ditmaal in Steenwijk. De kwekerij in een loods aan de Dolderweg werd echter niet door de politie maar door de brandweer ontdekt. “Zo zie je maar hoe gevaarlijk wietkwekerijen zijn’’, zei de officier van justitie. Mogelijk ontstond de brand door geknoei met de elektra. Duidelijk is dat de hele kwekerij, op een enkel plantje ja, volledig uitbrandde.

Zowel de verhuurder van het pand in Kampen als die in Steenwijk herkenden de verdachte als de huurder. De kwekerij in Kampen zat er vermoedelijk lang genoeg voor in ieder geval een of enkele oogsten. Het Openbaar Ministerie wil dat de man aan de Staat de criminele winst van 64.000 euro afdraagt. Bij de huur van dat tweede pand zou nog niet geoogst zijn.

Celstraf van 3 maanden

De officier van justitie vond wel degelijk bewezen dat R. vanaf het begin bij beide wietkwekerijen was betrokken. Ze eiste een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden. Ook moet R. 64.000 euro aan criminele winst aan de Staat afdragen, als het aan het OM ligt. De advocaat vond dat als er al sprake was van criminele winst, dat niet alleen zijn cliënt die moet betalen. Er waren vermoedelijk meer verdachten bij betrokken.

De rechtbank doet op 19 oktober uitspraak.

Afbeelding
Ridders, prinsessen en zeemeerminnen: Sprookjesvoorstellingen in tuinen in Dwingeloo en Diever Westerveld 8 mei, 13:00
Afbeelding
Ondernemers Steenwijk Vestingstad houden winactie voor Moederdag Steenwijk 8 mei, 11:00
Hissy Brouwer (docent), Gea Mulder en René Karst (ambassadeur)
Gea Mulder uit Havelte verkozen tot Taalheld van Drenthe Westerveld 8 mei, 09:10
Ralph is de held van dag
Gieterse Ralph (12) ontdekt brand bij buren 112 Insta-Dekop 7 mei, 21:48
Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 7 mei, 17:00
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10