Afbeelding
Foto: Pixabay

Onderzoek: Drenthe koploper investeren zonnepanelen: helft woningen Westerveld voorzien van zonnepanelen

· leestijd 1 minuut Algemeen

In Drenthe heeft 43,9% van de woningen zonnepanelen. Dit percentage ligt een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 30,2%. Drenthe is hiermee zelfs koploper van heel Nederland. Wel zijn er grote verschillen op gemeenteniveau. Zo vind je in Tynaarlo zelfs op 56,8% van de woningdaken zonnepanelen, in Meppel was dit ‘slechts’ 34,4% en in Westerveld 50,7%. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het CBS.

Bron: Independer

Meeste zonnepanelen in Tynaarlo

In Tynaarlo had in het tweede kwartaal van 2023 zo’n 57% van de woningen zonnepanelen. In geen enkele andere Nederlandse gemeente ligt dit percentage zo hoog, volgens de meest recente cijfers. De provinciale top 5 gemeenten met de meeste installaties ziet er als volgt uit:

  • Tynaarlo: 56,8% van de woningen heeft zonnepanelen
  • Midden-Drenthe: 52,4% van de woningen heeft zonnepanelen
  • Westerveld: 50,7% van de woningen heeft zonnepanelen
  • De Wolden: 50,2% van de woningen heeft zonnepanelen
  • Aa en Hunze: 49% van de woningen heeft zonnepanelen

In Meppel lijken inwoners vooralsnog het minst geïnteresseerd in zonnepanelen. 34,4% van de inwoners wekt hier zelf zonne-energie op. Benieuwd hoe het zit in jouw gemeente? Bekijk dan de onderzoekspagina: https://www.independer.nl/energie/info/onderzoek/zonnepanelen-2023

Toename van ruim 67% in 2,5 jaar tijd

Het aantal Drentse woningen met zonnepanelen op het dak is in 2,5 jaar tijd toegenomen met 67,3%. In 2020 ging het om zo’n 60.000 woningen met een installatie op het dak, in het tweede kwartaal van 2023 was dat aantal toegenomen tot ruim 100.000. De toename is minder sterk dan landelijk gemiddeld (+93,3%).

Ook zijn er grote verschillen per gemeente. In de gemeente Noordenveld zijn zonnepanelen in korte tijd het sterkst in populariteit gestegen (+86,5%), maar ook in Emmen (+85,9%) en Tynaarlo (+84,4%) kiezen steeds meer inwoners ervoor om zelf zonne-energie op te wekken. In Westerveld (+45,8%) was de toename tussen december 2020 en juni 2023 juist het minst sterk.

“Het is een opvallend grote versnelling in de aanleg van zonnepanelen, die natuurlijk past in de energietransitie. Maar vergeet ook niet dat dit de periode is waarin ook de energieprijzen flink zijn gestegen. Dat heeft ook zeker bijgedragen aan deze fikse opmars,” legt Independer energie-expert Joris Kerkhof uit.

Bron: Independer

Werkoverleg organisatoren
Vrijwilligers Congres in Vollehoven: 'Graag trekken we een blik met vrijwilligers voor jullie open' Steenwijkerland 10 uur geleden
Jan Brassien als laatste man bij een toernooi
VV Steenwijk organiseert vandaag het Jan Brassien Walking Football toernooi: 'Eerbetoon aan laatste man' Sport Insta-Dekop 11 uur geleden
Robin van Persie bij Arsenal in 2011
SC Heerenveen komt met Robin van Persie op de bank naar Steenwijkerwold Sport 22 uur geleden
Ruben Ruiter
In the Picture deel 25: Ruben Ruiter, de beste afvalprikker van Onna Column 23 mei, 13:22
Vorige editie Live in the Park
Beleef muziek op zijn best: Live in het Park in Steenwijk met Toontje Lager en Karin Bloemen Cultuur 23 mei, 11:51
In het zakje zitten twaalf kunstgebitten
Kringloopwinkel Steenwijk krijgt zakje vol met kunstgebitten Steenwijkerland 23 mei, 11:42