Frans Stuger
Frans Stuger Foto: SenS uitgevers

Kopletters: ‘Woo is me’ van Frans Stüger

· leestijd 1 minuut Column

In ‘Kopletters’ doet Annica Koot uit Steenwijk maandelijks verslag van een boek uit De Kop. Dit keer  ’Woo is me’  van Frans Stüger uit Tuk.  De uitgeverij is Gopher uit Harderwijk. 

Rene van de Bosch hoort nogal onverwacht en bot van zijn ouders dat ze zijn ouders niet zijn en dat hij ook geen van de Bosch heet. Wanneer zijn pleegmoeder sterft brengt zijn pleegvader hem weer naar het kindertehuis en daar groeit hij verder op totdat hij op zijn achttiende op kamers kan en zijn eigen leven gaan leiden. 

Eenzaam leven

Het is een prettig leesbaar boek, goed geschreven en je maakt Rene van zijn achtste tot zijn dood mee in veel facetten van zijn soms treurige en vaak eenzame leven. Er komen weinig emoties in voor, alles blijft wat aan de oppervlakte. Het is meer een relaas dan een gevoelig verhaal, maar dat kan komen doordat Rene weinig keuze heeft en zich maar aanpast aan iedere verandering die in zijn leven is en hem meestal opgedrongen wordt. Vermoedelijk is dit ook hoe de schrijver zijn eigen leven in tehuizen heeft ervaren. Hij is een soort overlever in een onpersoonlijke omgeving waar geloof een grote dwingende rol speelt.

 Rene lijkt een soort observator van de wereld waarin hij zijn rol speelt. Af en toe heeft hij een soort vriendschap, soms met een zweem van jongensliefde, maar dat wordt verder niet benadrukt. Hij hecht zich niet snel aan iets of iemand. Hij neemt het leven zoals het zich aandient en laat zich meevoeren zonder protesteren of voor iets anders te vechten.

Spottende opmerking

De titel ‘Woo is me’ een oud Engelse spottende opmerking. Vrij vertaald betekent dat: ‘Kijk mij nou toch, wat een pech heb ik.’ Het is ook een liedje uit de jaren 60 waarin hetzelfde thema speelt; je vader is je vader niet, maar hij weet het niet. De schrijver zal toen een jaar of achttien zijn geweest en in dit lied veel hebben kunnen herkennen.

Een aandachtspunt voor de uitgever: Voordat er een nieuwe druk komt, zou het goed zijn om het nog eens goed met de rode pen door te lezen. Er staan veel slordige fouten of ontstaan door autocorrectie in, letters of woorden ontbreken en dat doet wel afbreuk aan het geheel.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35