Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Steenwijks Ontzet: Voorwaarts... Mars 1, 2, 3, 4

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Natuurlijk moeten stad en regio eigenlijk rond 23 februari feest vieren als herinnering aan Steenwijks Ontzet in de winter van 1581. Door de corona-ellende heeft die viering een paar keer stil gelegen. Gelukkig hebben de mensen van Stichting Steenwijks Ontzet onder leiding van Kimberly de Jonge met volle kracht vooruit een paar leuke activiteiten bedacht voor de zomer. Vestingstad Steenwijk sponsort de kraampjes van de Middeleeuwse markt op 20 juli, de eerste Midweek Vestingdag.

“Vorig jaar moesten we afstand houden, nu staat de Markt veel voller en er is van alles te zien en te beleven,” meldt Gebke Krikken, die in haar eentje haar contacten in de wereld van de ‘Levende geschiedenis’ heeft gebeld en gemaild. Weken is ze er druk mee geweest om geschikte mensen te ronselen. Sommigen werken nog, dan is de woensdag lastig, anderen zijn met al met vakantie.

“We wilden ook leuke activiteiten voor kinderen erbij. Zo kunnen kinderen onder leiding van Baroen leren exerceren. Het lijkt me prachtig, als onze Scutterie deze kinderen mee laat paraderen door de stad. Voorwaarts... Mars! Ook leert hij de kinderen hoe een middeleeuws wapen gehanteerd moest worden. Uit het musketgeweer komt een knal met een heus rookwolkje. Het is natuurlijk een nep rookwolkje, want het poefje komt van een beetje meel, maar het is een leuk effect.” Ouders kunnen plaats nemen op een terrasje, hun kinderen mogen midden op de Markt leren marcheren. Dat levert vast en zeker mooie plaatjes op.

Oude tijden, oude ambachten

De eerste Midweekvestingdag 20 juli staat helemaal in het teken van oude tijden. Er is ook een kraam voor de Werkgroep Archeologie Steenwijk, de Historische Vereniging is er en ook de stadsgidsen zullen zich presenteren, gekleed in hun nieuwe middeleeuwse kostuum.

Op de Markt zullen vele oude ambachten aanwezig zijn, zoals een chirurgijn, een tinnengieter, een klompenmaker. Voor jong en oud is er vertier en eterij. “Natuurlijk is er een kok aanwezig met middeleeuws eten, en wie zin heeft in een ouderwetse kaneelstok, kan zien, hoe die in elkaar gedraaid wordt,” vertelt Gebke.

Het verhaal van Nederland

Aan het eind van de middag is de pret nog niet voorbij. In De Meenthe zal Jaap Hogendoorn een lezing verzorgen. Wie afgelopen winter gekeken heeft naar de prachtige geschiedenis-serie ‘Het verhaal van Nederland’ heeft al kennis gemaakt met de man. Hij was hierbij namelijk betrokken als historisch deskundige. Over hoe deze serie gemaakt is, zal hij tijdens deze lezing een en ander uit de doeken doen. Aanmelden kan via De Meenthe. Gewoon komen! En daarna door naar de muziek in het park Rams Woerthe, op vakantie in eigen stad. Wat een dag!

Zie ook www.steenwijksontzet.nl

Liesbeth Hermans

Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur 3 uur geleden
Afbeelding
Noodopvang asielzoekers in Vledder verlengd Westerveld 13 uur geleden
Jan Brassien als laatste man bij een toernooi
VV Steenwijk organiseert het Jan Brassien Walking Football toernooi: 'Eerbetoon aan laatste man' Sport 14 uur geleden