'Anoet' van Elise Madderom
'Anoet' van Elise Madderom Foto: Aangeleverd

Expositie ‘Vrije Vogels’ in de Kleine Kerk Steenwijk

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Voor de laatste keer dit jubileumjaar organiseert de Kleine Kerk in Steenwijk een prachtige expositie. Vanaf 8 tot en met 24 september is de expositie ‘Vrije Vogels’ te zien. Deze expositie is samengesteld door drie kunstenaars: Joepe Bos, Rietje Veltkamp en Elise Madderom.

Joepe Bos

Zij heeft de serie Vogels ‘Parels in het Bos’ gemaakt. Het is haar verwondering over de schoonheid in de natuur én de uitdaging om de taal van de Natuur in beeld te vangen. Daarom heeft ze gekozen voor een sober kleurenpalet op een vaak groot formaat schilderij, dit om de vogel zo te laten zegevieren. Een podium te geven.

Het is haar liefde voor de natuur die haar laat schilderen. Ze woont vrijwel in het bos. En ze hebben een hond waardoor ze veel in de bossen in haar omgeving is. Inspiratie lijkt als vanzelf aanwezig. Joepe is geboren in Medemblik, heeft een atelier in Zwolle en woont in Wezep.

Rietje Veltkamp

Bij haar staat de beleving van het onderwerp centraal. Het is niet haar bedoeling om de werkelijkheid zo precies mogelijk na te bootsen. Essentieel is de vertaling ervan in kleur, lijn en textuur. Vooral bij de Chinese penseeltechniek vond ze wat ze zocht. Een pure en eenvoudige manier van werken vanuit concentratie. Soms ook zonder penseel direct met de hand. Ze gebruikt verschillende materialen, zoals aquarelverf, gouache en inkt op papier en ze houdt van traditionele methoden. Zo plakt ze bijvoorbeeld het rijstpapier op een ondergrond met zelfgemaakte tarwelijm. Rietje volgde opleidingen aan de Academie voor Beeldende Vorming en de Hoge School voor de Kunsten.

Elise Madderom

Ze woont in Groningen en is in 2013 afgestudeerd aan Klassieke Academie Beeldende Kunst Groningen. Ze heeft gewerkt aan het Grafisch Museum GRID en schilderlessen gegeven. De techniek die ze gebruikt is reductie houtdruk. Dit is een techniek waarbij de afbeelding in meerdere kleurlagen ontstaat. Het blijft spannend wat het eind resultaat is, doordat de kleuren door elkaar heen schijnen. Ruim drie jaar houdt ze zich inmiddels bezig met het onderwerp Vogels. Daarnaast verzorgt ze op verschillende dagen schildercursussen in haar eigen atelier.

Opening

De expositie wordt feestelijk geopend op donderdagmiddag 8 september om 19.30 uur door Dagmar Heidinga, Stadsvogeladviseur bij de Vogelbescherming. Tijdens de bijeenkomst is er een muzikale bijdrage door Dansvlinders. Deze groep bestaat uit mensen met een beperking die wekelijks oefenen onder leiding van Roelien Polinder. De Dansvlinders treden met heel veel enthousiasme en plezier op. Na de officiele opening en het optreden door Dansvlinders zullen de kunstenaars vertellen over hun werk en er zal een hapje en een drankje geserveerd worden. Om 21.00 uur wordt de bijeenkomst afgesloten. 

Na 8 september is de kerk open op donderdag en vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 16.00 uur. De toegang is vrijwel, zowel op 8 september als tijdens de openingsdagen.

'IJsvogel' van Rietje Veltkamp
'Koolmees' van Joepe Bos
Dansvlinders