Cast en crew van Toneelvereniging Vriendenkring
Cast en crew van Toneelvereniging Vriendenkring Foto: Klaas Pit

Toneelvereniging Vriendenkring speelt Kantoorperikelen: Een hoop bedrijvigheid in het Dalzicht in Oldemarkt

· leestijd 1 minuut Cultuur

OLDEMARKT - Rond 20.00 uur gaat zaterdagavond in MFC Dalzicht een denkbeeldige wekker af. De acteurs werden toegesproken door hun regisseur Dirk Braad met de woorden “Toj, Toj, zet hem op, maar geniet er ook vooral van.” Na drie jaar staat Toneelverenging Vriendenkring uit Oldemarkt weer op het podium met het toneelstuk ‘Kantoorperikelen’. Geschreven door Anneke van Genderen. 

“We hebben dit stuk met de leescommissie uitgekozen. Dat is best lastig, want wij spelen met vijf personen. Bij de uitgeverijen zijn er gemakkelijker stukken te vinden met meerdere personen. We hebben het stuk ook aangepast. Normaliter zouden er twee bedrijven zijn gevuld door een pauze. Maar wij hebben er drie van gemaakt. Er zal dus twee keer een pauze zijn,” aldus Esther Ten Hove één van de speelsters. Regisseur Dirk Braad laat ons weten dat hij erg blij is dat de toneelverenging weer een uitvoering kan doen. “We zijn ontzettend blij dat we na drie jaar weer op kunnen treden. We hopen op een volle zaal.”

Kantoor

De gordijnen dicht, de lampen uit en de muziek gaat aan. Na drie jaar is dan het zo ver. Speler Mathijs Hof komt als eerste op het podium. Dat is ingericht als een kantoor. Op alle details is gelet; van een airco systeem aan de muur tot een papierversnipperaar. Met op de muur de tekst Van straten, van straten, van de Berg en de Vries boekhoudkantoor. We zien een ploeg van vier werknemers. Accountant Karel van Damme, gespeeld door Mathijs Hof, secretaresse Elise Stuntjes gespeeld door Elly Punter-Rozema, boekhoudster Jennifer Zwart gespeeld door Gwen Hogeling-Bron en koffiedame Romy Dof gespeeld door Esther ten Hove. 

Frisse wind

Het is een saai boekhoudkantoor waar iedereen met de achternaam wordt aangesproken en de dialogen lopen niet verder als hoe was het weekend. Erg gezellig is het er niet. Maar onverwachts komt er bezoek van het hoofdkantoor om de boekhouding te controleren. Meubelmaker Robert Schat, gespeeld door Sietze Pit, zorgt voor een nieuwe frisse wind in het bedrijf. Komt hij daadwerkelijk de boekhouding controleren? Of zit er iets anders achter. In de loop van het toneelstuk zie je dat de werknemers steeds losser komen door de florissante Robert Schat. Er worden grappen gemaakt en er worden onderling geheimen uitgesproken. Zo is Jennifer Zwart verliefd op Karel van Damme en komt meubelmaker Robert Schat niet om de boekhouding te controleren, maar om de liefde van secretaresse Elise Stuntjes te winnen.

Schrijfster reageert enthousiast

Leuke grappen, goede acteurs en aangevuld met expertise van regisseur Dirk Braad zorgt voor een groot succes in Het Dalzicht. Een zaal gevuld met meer dan 200 gasten geeft bij de acteurs een goed gevoel. Met als allergrootse compliment dat de schrijfster van het stuk ook in de zaal zit en erg enthousiast reageert. 

Om meer spelers te kunnen werven doet de vereniging een oproep aan u! Altijd al willen acteren in een gezellige en fijne toneelvereniging dan bent u bij de Vriendenkring Oldemarkt bij het juiste adres. U kunt contact opnemen met Esther ten Hove. Mailadres is esthertenhove@hotmail.com..

Door Robert van den Belt

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 12 uur geleden
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 14 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 16 uur geleden