Apollo Ensemble
Apollo Ensemble Foto: Anne Meyer Fotografie

Apollo Ensemble brengt Brockes-passie van Reinhard Keiser in Blokzijl

· leestijd 1 minuut Cultuur

BLOKZIJL - Het Apollo Ensemble brengt, samen met een achttal vocalisten, zondagmiddag 26 maart 2023 in de Grote Kerk in Blokzijl de Brockes-Passie van de relatief onbekende Duitse componist en operaproducent Reinhard Keiser (1674-1739). 

Veel componisten gebruikten de tekst van Barthold Heinrich Brockes als basis voor hun passieconcerten. De in Hamburg woonachtige Keiser was de allereerste die dit libretto van zijn stadgenoot Brockes van muziek voorzag. “De teksten van Brockes, over het lijden en sterven van Christus, zijn vanuit de mens geschreven en verre van liturgisch. Ze spreken rechtstreeks tot het hart en vormen zelfs een rollercoaster van emoties. Het volk omarmde zijn woorden, de kerk had aanzienlijk meer moeite met de dramatische en opera-achtige vertolking van het lijdensverhaal,” zegt Marion Boshuizen van het Apollo Ensemble. 

Keiser bracht zijn Brockes-passie op de planken in samenwerking met de Duitse dichter zelf. Sterker nog: de eerste uitvoeringen vonden plaats bij Brockes thuis. De tekst met al zijn dramatische en beeldende passages was koren op de molen van de componist die een voorliefde had voor muziektheater. Hij wist precies hoe hij het publiek kon boeien en vasthouden. Reinhard Keiser werd in zijn tijd beschouwd als een van de belangrijkste operacomponisten van Duitsland. 

Apollo Ensemble 

Het Apollo Ensemble bestaat uit topmusici uit alle delen van de wereld en heeft als thuisbasis Nederland. Het internationaal toonaangevende muziekgezelschap, dat in verschillende bezettingen optreedt, speelt muziek van vroegbarok tot de eerste helft van de twintigste eeuw en doet dat op historische instrumenten. 

Brockes-passie van Reinhard Keiser Apollo Ensemble onder leiding van David Rabinovich. Met medewerkering van Renate Arends en Janneke Stoute, sopraan, Eske Tibben en Lisa Defeyter, alt, Camilo Delgado Diaz en Pablo Gregorian, tenor, Michiel Meijer en Robbert Muuse, bas. 

Zondag 26 maart, aanvang 15.00 uur Grote Kerk, Brouwerstraat 11, Blokzijl. Tickets en informatie: www.apollo-ensemble.nl.

Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35