Theatergroep Op Woensdag
Theatergroep Op Woensdag Foto: WOUWontwerp

Theatergroep op Woensdag speelt nieuwe verrassende voorstelling

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Op Woensdag brengt op zaterdag 15 en zondag 16 april haar nieuwe voorstelling ‘Nest’ in het Vestzaktheater van De Meenthe.

Als je in het weekend van 15 en 16 april het Vestzaktheater binnengaat, stap je een woonkamer vol verhuisdozen binnen. Al gauw wordt duidelijk wat er aan de hand is. Een paar weken na de dood van hun moeder moet een stel zussen het ouderlijk huis leeghalen. Tijdens het opruimen komen tussen de dozen de verhalen omhoog. En dan verloopt dat weekendje samen de boel sorteren opeens anders dan gepland. Want natuurlijk komt iedereen uit hetzelfde nest, maar de zussen blijken verschillend van karakter en hebben hun jeugd allemaal anders beleefd. Wat doe je dan als jouw herinneringen niet blijken te kloppen? Wie steunt wie en hoever gaat zusterliefde eigenlijk?

Nest

‘Nest’, zo heet de nieuwe voorstelling van Op Woensdag. De lokale theatergroep maakt elk jaar samen met een professionele regisseur een nieuw theaterstuk en heeft een vaste groep fans die steeds groter wordt. “Natuurlijk komen in eerste instantie vrienden en familie kijken als we een nieuw stuk spelen,” vertelt speelster Marja Heida enthousiast, “maar als mensen eenmaal een voorstelling van ons hebben bezocht, komen ze vaak een jaar later terug om te zien wat we er nu weer van hebben gemaakt. Soms nemen ze dan een vriendin, broer of collega mee, en zo groeit, ook door reclame van De Meenthe en berichten op social media, ons publiek. Daarom spelen we weer, net als vorig jaar, niet alleen een voorstelling op zaterdagavond, maar ook een matinee op zondagmiddag.” 

Tanya Commandeur is scriptschrijver

Het thema ontstaat altijd vanuit improvisatie en ideeën van de hele theatergroep. Uiteindelijk wordt er wel gerepeteerd met een vast script. Dit script is dit jaar niet opgesteld door de regisseur, maar geschreven door een van de spelers van de theatergroep. Tanya Commandeur, schrijfster van meerdere historische romans, nam deze keer die taak op zich. “Ik vond het enorm leuk om te doen,” zegt Tanya. “Het is een andere manier van schrijven, je moet nog meer nadenken over het beeld dat je wilt neerzetten, omdat het natuurlijk meteen vertaald moet worden naar spel op het toneel. Het is heel bijzonder om de teksten die ik schreef een week later al uitgesproken te horen worden door mijn medespelers. Ik vond het heerlijk om een verhaal te bedenken dat in deze tijd speelt en waarin ik drama met humor kon afwisselen. Regisseur Joran Schuijn heeft het stuk met zijn creatieve input nog meer tot leven gebracht.”

Kaarten

Kaarten voor ‘Nest’ zijn verkrijgbaar bij Rabo Theater De Meenthe. Theatergroep op Woensdag speelt deze voorstelling op zaterdag15 april om 20.15 uur en zondagmiddag 16 april om 15.00 uur. Het publiek wordt getrakteerd op een als vanouds verrassende, humoristische en ontroerende voorstelling. Geschikt voor iedereen, uit welk nest je zelf ook komt.