Jan Hage
Jan Hage Foto: Aangeleverd

Utrechtse Dom-organist geeft concert in de Grote Kerk van Steenwijk

Cultuur

STEENWIJK - Op zaterdag 10 juni geeft Jan Hage, organist van de Utrechtse Domkerk, een orgelconcert in de Grote Kerk van Steenwijk. Het is de eerste keer dat hij in de kop van Overijssel een concert geeft.
Aanvang: 20.00 uur.

Jan Hage (1964) studeerde orgel en muziekwetenschap in Utrecht. Hij won verschillende prijzen op nationale en internationale orgelconcoursen. Hage is ook een veelgevraagd solist en trad op met onder andere de Slagwerkgroep Den Haag en het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Hij ontving de mĆ©daille dā€™argent van SociĆ©tĆ© AcadĆ©mique Arts-Sciences-Lettres in Parijs in 2006 en de Schnitgers Droomprijs in 2011. Hage was van 1995 tot 2011 organist van de Kloosterkerk in Den Haag en is sinds 2011 vaste bespeler van het BƤtz-orgel van de Domkerk in Utrecht.

Het concert van 10 juni is het eerste van vier avondconcerten die in juni en juli gegeven worden door bekende organisten. Jan Hage opent zijn programma met een sprankelend orgelwerk van Johann Sebastian Bach. Deze Duitse barokcomponist heeft veel organisten/componisten na hem geĆÆnspireerd. Voor de 19de-eeuwse componisten Johannes Brahms en Joseph Rheinberger, van wie Jan Hage orgelwerken speelt, was Bach een belangrijk inspiratiebron en referentiepunt. Jan Hage is een belangrijk en warm pleitbezorger van hedendaagse orgelmuziek, waaronder dat van zijn oud-docent Jan Welmers. Het programma sluit dan ook af met Welmersā€™ indrukwekkende ā€˜Laudate Dominumā€™ (Psalm 117) uit 1979.

De opbrengt van de avondconcerten komt ten goede aan de restauratie van het Van Oeckelen-orgel in de Grote Kerk. Kaarten (ā‚¬ 15, kinderen tot 16 jaar gratis) zijn te krijgen via www.demeenthe.nl

 

Cliƫnten en begeleider aan de slag in de keuken van De Otterskooi
Jonge mensen met dementie koken voor familieleden in Restaurant De Otterskooi Steenwijkerland 1 uur geleden
De Oldenhof
Tuinieren op De Oldenhof bovenal gezond en gezellig: Stichting zoekt vrijwilligers Steenwijkerland 2 uur geleden
Jeroen en Heleen Kiewiet en hun twee kinderen
Caterent Catering & Verhuur betrekt bedrijfspand aan de Eeser Gaard Partnerbijdrages Insta-Dekop 4 uur geleden
Afbeelding
Streektaal in de zorg: het geneest niet, maar voelt wel beter! Algemeen 14 mei, 11:00
GroenLinks wil rietteelt ondersteunen
GroenLinks Steenwijkerland: 'Maak concrete keuzes op basis van duurzame doelen' Steenwijkerland 14 mei, 09:06
Piece of Pie
Technoparty en Grungefuif in de Buze Cultuur 13 mei, 22:06