De Meenthe
De Meenthe Foto: Yvonne Koppers

Steenwijkerlands college positief: De Meenthe wil uitgroeien tot hƩt vergader- en congrescentrum in de regio

· leestijd 1 minuut Cultuur

STEENWIJK - Theater De Meenthe als hĆ©t vergader- en congrescentrum in de regio. Als het aan het bestuur van het theater ligt, wordt die wens straks werkelijkheid. Ook het college van B&W is positief over de plannen die een uitbreiding zijn op het huidige culturele aanbod van De Meenthe. 

Wethouder Trijn Jongman: ā€œDe Meenthe is een belangrijke culturele voorziening. Met een aantrekkelijk programma voor bezoekers van binnen en buiten de gemeente. De plannen die er nu liggen, zorgen ervoor dat er ook in de toekomst een financieel gezond plaatje ligt. En dat is belangrijk want deze culturele trekker willen we graag in onze gemeente behouden. Zeker als je daarbij ook de ontwikkelingen rondom het stationsgebouw betrekt. Dat bij elkaar geeft een flinke plus aan het gebied.ā€ Het college heeft besloten binnenkort te starten met de voorbereidingen om de plannen te kunnen realiseren. In de Perspectiefnota 2023 ā€“ 2027 worden daarvoor de benodigde middelen gevraagd. 

De Meenthe is als professionele theater- en evenementenvoorziening/locatie een belangrijke speler binnen het culturele aanbod in de gemeente Steenwijkerland. Met goede bezoekersaantallen, succesvolle eigen theaterproducties en een hoge waardering van zowel bezoekers als artiesten. Warner ten Kate van het bestuur van De Meenthe: ā€˜Ondanks dat zien we dat de bedrijfsvoering onder druk staat. De coronajaren hebben ook wat dat betreft hun sporen achtergelaten. Als bestuur hebben we gekeken naar nieuwe kansen en mogelijkheden om ervoor te zorgen dat we een gezonde exploitatie hebben Ć©n houden. We willen onze positie verstevigen. Er ligt nu een mooie kans om de huidige theaterfunctie uit te breiden met een vergader- en congrescentrum.ā€™

Voor de uitbreiding van De Meenthe zijn geen extra vierkante meters nodig. Er hoeft dus niet te worden aangebouwd. Wel moeten in het pand de nodige aanpassingen worden gedaan. Wethouder Trijn Jongman: ā€œDe vrije ruimtes die nu aan andere partijen worden verhuurd, zijn straks nodig om het vergader- en congrescentrum te kunnen realiseren. Daar gaan we zorgvuldig mee om en we zijn daarover al in gesprek. We gaan samen kijken naar een goede, andere locatie.ā€ In het pand zijn ook een aantal bouwkundige aanpassingen nodig. Het is de bedoeling dat die voor het theaterseizoen van 2024 afgerond zijn.

Met de plannen is een eenmalige investering van ongeveer ā‚¬ 625.000 gemoeid. In de perspectiefnota zijn de middelen opgenomen om met de voorbereidingen te kunnen starten. De gemeenteraad vergadert erover in de raadsvergadering van 4 juli 2023.