Repetitie 'De Gierige Koning' met Anna Geerse (links) en Aniek Venhoeve
Repetitie 'De Gierige Koning' met Anna Geerse (links) en Aniek Venhoeve Foto: Aangeleverd

Overijsselse samenwerking leidt tot eerste eigen theaterproductie OKTO

· leestijd 1 minuut Cultuur

OVERIJSSEL – Overleg Kleine Theaters Overijssel (OKTO) maakt voor het eerst een eigen theaterproductie, getiteld ‘De Gierige Koning’. Het is een jeugdvoorstelling naar het gelijknamige, recentelijk ontdekte sprookje van Godfried Bomans. Anton van Amersfoort, voorzitter OKTO: “Deze productie is het resultaat van een bijzondere Overijsselse samenwerking.”

De voorstelling gaat over een buitengewoon gierige koning, bij wie op een dag de dood voor de deur staat. Een sprookje met humor en een zwart randje, zoals we dat van Bomans kennen. Jasper Verheugd (script) en Karine Roldaan (regie) bewerkten het sprookje van Bomans tot een jeugdvoorstelling voor kinderen vanaf zes jaar.

Overijsselse samenwerking

Dat er nu een voorstelling wordt gemaakt van ‘De Gierige Koning’ is het resultaat van een bijzondere Overijsselse samenwerking. Anton van Amersfoort: “We maken deze productie als vereniging van 21 kleine en middelgrote Overijsselse theaters in samenwerking met Boekhandel Broekhuis en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. OKTO heeft als doel om Overijsselse makers een podium geven en de cultuursector in de provincie te versterken. Dat kan alleen als je écht samenwerkt en ‘De Gierige Koning’ is daar een prachtig resultaat van.”

Het sprookje van Bomans werd pas in 2021 ontdekt in een nalatenschap. Het verhaal kwam in handen van Thé Tjong-Khing, een van de beste en bekendste illustratoren van Nederland en onderscheiden met grote prijzen als de Gouden Penseel en de Max Velthuijs-oeuvreprijs. Hij bracht de personages tot leven: de gierige koning en zijn prinses, de slotenmaker en zijn dappere zoon, Grobbelvink en de heks.

In 2022 werd het sprookje door Kees Schafrat, eigenaar van boekhandelketen Broekhuis en uitgeverij Sunny Home, uitgegeven. Schafrat: “Hoe mooi is het dat direct na het verschijnen van het prachtige boek de theatermakers in Oost-Nederland dit bijzondere sprookje op de planken brengen. Hierin komen de kracht van het sprookje, de verbeelding van de illustrator en de magie van het theater prachtig samen.”

‘De Gierige Koning’ gaat in première op 1 oktober in Het Punt in Vroomshoop en speelt dit seizoen in theaters in heel Overijssel, waaronder op zondag 22 oktober in De Meenthe in Steenwijk vanaf 14.00 uur.

Cast & creatives: De Gierige Koning wordt met twee acteurs afwisselend gespeeld door: Paddy Schleidt, Esther de Haas, Aniek Venhoeven en Anna Geerse.

Regie: Karine Roldaan

Script: Jasper Verheugd

Decor & kostuums: Joris van Veldhoven en Thé Tjong-Khing

Muziek: René Merbis

Opname en mix: Maarten de Groot

Afbeelding
Afbeelding
Geslaagde vrijwilligersavond Historische Vereniging Steenwijk Steenwijk 11 uur geleden
Afbeelding
'Ik kon altijd met al mijn vragen bij haar terecht' Partnerbijdrages 11 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Steenwijkerland legt Klimaat- en Duurzaamheidsplan voor aan lokale partners Steenwijkerland 12 uur geleden
Afbeelding
Hoogste punt Maargies Huus bereikt: Van Kampen bouwt dertien appartementen op het platteland voor mensen met zorgvraag Steenwijkerland 18 uur geleden
Afbeelding
Mantelzorgcafé in de Buze, voor alle mantelzorgers van Steenwijkerland Evenement 19 uur geleden
Afbeelding
Zonnepanelen in Belt-Schutsloot in gebruik genomen Steenwijkerland 20 uur geleden