Werk van Marthijn Katers
Werk van Marthijn Katers Foto: Aangeleverd

Nieuwe expositie in Kulturhus verbindt kunstenaars

· leestijd 1 minuut Cultuur

GIETHOORN - In de laatste twee maanden van dit jaar komen maar liefst vier kunstenaars met een bonte verzameling aan werken gezamenlijk exposeren in Kulturhus De Eendracht. Peter Stechwey (kunstschilder), Marthijn Katers (houtdraaier), Adriaan Buiks en Marry Buiks (glaskunstenaars) laten in de Kulturhus Expo ‘Verbinding’ (olieverf) schilderijen, objecten van hout en glaskunst zien. 

Op zondagmiddag 5 november opent wethouder Trijn Jongman-Smit om 16.00 uur in het Kulturhus de expositie ‘Verbinding’. Men kan de kunstenaars ook ontmoeten tijdens de KunstKadomarkt op zondagmiddag 10 december van 14.00 tot 17.00 uur. De kunstenaars vertellen dan over de tot standkoming van hun werken en nemen kleinere objecten en kado’s mee voor de verkoop. 

Het Kulturhus stelt de vier kunstenaars graag aan u voor:

Marthijn Katers
Voor hout heeft hij altijd al interesse gehad, maar houtdraaien doet hij pas sinds een jaar of 10. Van zijn oudoom, die houtdraaier was, heeft hij het ambacht geleerd. Bijna al het hout dat hij gebruikt is lokaal, zoals bijvoorbeeld van een omgevallen boom. Ook exotische houtsoorten en kunststof worden gebruikt als accent. Zijn inspiratie haalt hij eigenlijk uit het gevonden hout zelf en zijn omgeving, om telkens weer tot een nieuw uniek stuk te komen. 


Werk van Marthijn Katers - Foto: Aangeleverd

Peter Stechwey
Al vanaf zijn jeugd is hij bezig met tekenen en schilderen. Het werd er thuis met de paplepel ingegoten, waarbij zijn vader de stuwende kracht was. Hij heeft bij verschillende kunstschilders les gehad in zowel olieverf als aquarel, maar zijn voorliefde gaat toch uit naar olieverf. De onderwerpen (veelal realistisch geschilderd) lopen uiteen van landschap, portret, havens en stadsgezichten, met af en toe het gebruik van het paletmes. Zijn inspiratie haalt hij uit zijn directe omgeving; het land, het moeras, het riet en het water van De Wieden. 


Werk van Peter Stechwey - Foto: Aangeleverd

Adriaan Buiks
Van jongs af aan was hij gefascineerd door glas: de kleuren, de doorzichtigheid, het oplichten van glas als de zon erachter schijnt en de projectie van glas op tegenoverliggende wanden of vloer. Diverse glastechnieken beheerst hij; glas-in-lood, Tiffany-techniek, brandschilderen en glasversmelten (fusing), waarbij ook combinaties van technieken in één project worden ondergebracht. Het werk varieert van strak geometrisch tot abstract, van decoratief tot (toegepaste) kunst en vann grote lijnen tot sterke detaillering. 


Werk van Adriaan Buiks - Foto: Aangeleverd

Marry Buiks
Glas in al zijn kleuren en elementen vormt zijn inspiratie voor alle creatieve ideeën. Het werken met kleurrijk glas, wat sterk, zwak, breekbaar en kwetsbaar is geeft hem iedere dag veel inspiratie. Met gebruikmaking van verschillende technieken, materialen, lagen, vormen en kleuren glas lukt het hem om objecten te maken die door de sprankeling in het glas zijn kunstwerk tot leven doet brengen.


Werk van Marry Buiks - Foto: Aangeleverd

Werk van Peter Stechwey
Werk van Marry Buiks
Werk van Adriaan Buiks
Afbeelding
Bewonersbijeenkomst Theaterspektakel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl Cultuur 18 mei, 16:00
Femke Welvaadt-Middelplaats -
Femke Welvaadt-Middelplaats: 'Inwoners niet als klant zien, maar als inwoners' Column 18 mei, 14:00
Afbeelding
Onderzoek: Dit betaal je in 2024 voor een huwelijksceremonie in Drenthe en Overijssel Algemeen 18 mei, 12:00
Afbeelding
Uitnodiging 'Brandweerheld' voor Jonge mantelzorgers op 1 juni! Steenwijkerland 18 mei, 10:00
Breek door je Bubbel
VSBfonds ondersteunt verbindende ideeën met impuls 'Breek door je Bubbel' Algemeen 18 mei, 08:00
Afbeelding
55ste editie Wielerspektakel Steenwijk Sport 17 mei, 20:35