Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar -
Willie Schilder zingt al vanaf zijn tiende jaar - Foto: Coby Bergsma

Willie Schilder brengt single en videoclip uit: Feesten in de kroeg

· leestijd 2 minuten Cultuur Insta-Dekop

VLEDDER - ‘Feesten in de kroeg’, dat is de titel van de eerste single van zanger Willie Schilder (57). De opnames voor de bijbehorende videoclip zijn al gemaakt, aan de montage wordt nu druk gewerkt. Op vrijdag 22 maart lanceert de inwoner van Vledder, die in het dagelijks leven Wilfried Werkman heet, de clip op YouTube in café Vledder Plaza. 

In zijn barretje aan huis laat Willie alvast het nummer ‘Feesten in de kroeg’ horen. Zijn vriend en manager Peter Green schuift ook aan. Weldra galmt het goed in het gehoor liggende nummer door de ruimte. Hier staat in een hoek een akoestische gitaar en op de wand hangt een bordje met ‘Het is crises als het bier op is’. “Ik bezing de gezelligheid van de vrijdagmiddagborrel van bouwvakkers in de kroeg,” legt Willie uit. Om daar nog aan toe te voegen: “De melodie is van een oud nummer van George Baker, maar dan uptempo.” De tekst heeft hij zelf geschreven. Het refrein zing je als vanzelf mee.

Uit het leven gegrepen

Het thema van ‘Feesten in de kroeg’ is voor Willie uit het leven gegrepen. Als zelfstandig schilder geniet hij wekelijks na gedane arbeid van een borrel in de kroeg met collega’s uit de bouw. “Zo is ook de artiestennaam Willie Schilder ontstaan, dat klinkt lekker Volendams,” verklaart Peter. Hij verheugt zich al op de release van de videoclip op 22 maart in café Vledder Plaza, waar ook de opnames van het refrein plaatsvonden. Willie is eigenaar Doede Simonides dankbaar, die hem financieel heeft gesponsord. Bij de opnames waren 25 bouwvakkers aanwezig, waaronder een aantal van Kuiper en Vos Bouw. De coupletten zijn opgenomen op een bouwplaats. Willie vertelt: “We waren te gast bij Henri en Renate Otten van Otten Infra BV, die een huis bouwen in Wapse.” Het nummer is opgenomen in Weiteveen bij Studio Het Atelier van Frank Vollink. Plugger Annerike van de Straat gaat het nummer promoten bij radiozenders en internetstations, YouTube en Spotify.

Van blues tot Frans Bauer

Dat de single binnenkort verschijnt, heeft Willie ook aan zijn vriendin en vader te danken. “Jarenlang heb ik in duo’s en bands gezongen, zij stimuleerden mij om het eens alleen te gaan doen.” Al vanaf zijn tiende levensjaar is Willie actief in de muziekwereld. Hij wordt geboren in Steggerda en groeit op in Blesdijke. Vanaf zijn veertiende vormt hij het duo Wima’s met zijn achterneef Marcel. “Toen al traden we elke elk weekend twee of drie keer op,” herinnert Willie zich. Als volwassene maakt hij deel uit van de band De Splinters, Orkest Turbo, Trio Apart, Blinq en de Dick Rose Waterband. Vanaf 2019 treedt hij solo op. “Ik zing met een orkestband: van blues tot Frans Bauer, in het Nederlands en Engels.” In Vledder is hij sinds 2021 woonachtig. Tijdens optredens in de regio zingt ook plaatsgenoot en geboren Steenwijker Peter regelmatig een paar nummers. Sinds 2019 fungeert hij als Willies manager.

Bouw promoten

Een tweede single heeft Willie ook al geschreven. Peter vertelt: “Dat heet ‘Echte liefde’, het is een levenslied, een echte tranentrekker.” Willie hoopt dat in de zomer te kunnen presenteren. Maar eerst wil hij afwachten wat ‘Feesten in de kroeg’ gaat doen. Willie hoopt dat zijn eerste single aanslaat en misschien zelfs een explosie veroorzaakt in Nederland. “Zo kan ik de gezelligheid in de bouw promoten en Vledder op de kaart zetten,” klinkt het optimistisch. Manager Peter verwacht ook veel van ‘Feesten in de kroeg’. “Volgend jaar staan we in de Ziggo Dome,” grapt hij. Willie verzekert in dat geval dat hij al zijn ingeplande opdrachten zal afmaken, maar in de toekomst wel een kwastje minder gaat strijken. Fulltime zanger worden, dat is immers al vanaf zijn kindertijd zijn grote droom.

Iedereen is welkom om de release van de videoclip in café Vledder Plaza mee te maken. Muziekliefhebbers kunnen zich daarvoor aanmelden via het evenement op de facebooksite van Willie Schilder. De aanvang is 19.30 uur. Zie: https://www.facebook.com/profile.php?id=61556268554871

Door Hilda Knol

Vorige editie Rotary Gouden Knopentocht
Op Hemelvaartsdag: De Gouden Knopentocht in disco-stijl start op de Markt in Steenwijk Steenwijk Insta-Dekop 23 uur geleden
Afbeelding
Oldejuje-libre biljartteam staat in achtste finale Zwaagstra Goede Doelen toernooi Sport 7 mei, 14:37
De Maten van de Keizer.
Luisterliedjes en poëzie met de Maten van de Keizer op 18 mei Cultuur 7 mei, 12:10