Afbeelding
Foto: Logo CPB

CPB vraagt College opheldering over overlast veroorzaakt door IceBear

Politiek

STEENWIJK - CPB wil het College van B&W van Steenwijkerland opheldering vragen over de overlast die omwonenden ervaren van IceBear in Steenwijk. 

Al meerdere weken is de biomassacentrale van IceBear (voorheen IJsbeer Energie) aan de Dolderweg in Steenwijk bij omwonenden van de centrale en inwoners van Tuk onderwerp van gesprek omdat zij stofoverlast ervaren en geluidshinder. Afhankelijk van de windrichting worden zij uit hun slaap gehouden door een zwaar dreunend geluid, veroorzaakt door een machine die het aangevoerde hout verkleind. Omwonenden en bedrijven constateren een ‘regen’ van houtstof.

Houtshredderinstallatie

In 2017 heeft het College van Steenwijkerland recyclingbedrijf Hellinga aan de Dolderweg in Steenwijk gesommeerd te stoppen met het gebruik van een houtshredderinstallatie op straffe van een last onder dwangsom. Het verbod om de houtshredderinstallatie nog langer te gebruiken was een gevolg van de voor die locatie geldende milieucategorie 3.1. Onder milieucategorie 3.1 is het gebruik van een houtshredderinstallatie in de open lucht niet toegestaan.

 Namens de CPB stelt Tilko Gernaat de volgende vragen aan het College:

  • Valt de locatie van biomassacentrale IceBear aan de Dolderweg onder milieucategorie 3.1 of geldt hier een andere milieucategorie?
  • Gebruikt IceBear de houtshredderinstallatie op de juiste wijze zoals bedoeld in de Wet milieubeheer?
  • Bent u bereid om in samenwerking met de Omgevingsdienst IJsselland handhavend op te treden tegen IceBear wanneer u constateert dat de houtshredderinstallatie niet op vergunde wijze gebruikt wordt?
Afbeelding
Kinderen spelen de hoofdrol bij de Bibliotheek Kop van Overijssel Steenwijkerland 12 uur geleden
Bij het lassen wordt een laskap gedragen om de ogen te beschermen
Van lascursus tot workshop verzekeringen: Corso Vollenhove investeert in de toekomst Steenwijkerland 15 uur geleden
Kunstmarkt bij de Kleine Kerk Steenwijk
Oproep aan kunstenaars: meld je voor 15 juni aan voor de kunstmarkt Cultuur 16 uur geleden
Afbeelding
Wandelexcursie in De Wieden: De natuur in bloei! Steenwijkerland 22 uur geleden
Barsbekerbinnenpolder
Barsbekerbinnenpolder beter ingericht voor weidevogels: 'Samenwerking goed voor de natuur én de agrarische sector' Steenwijkerland gisteren
Afbeelding
Dweilorkesten zorgen zondag 26 mei voor gezelligheid in centrum Steenwijk: Koopzondag met Grand Finale op de Markt Cultuur gisteren