Twan Smits op de Schleizer Dreieck.
Twan Smits op de Schleizer Dreieck. Foto: Damon Teerink

Dubbel podium voor Twan Smits op de Schleizer Dreieck

· leestijd 1 minuut Sport

STEENWIJK - Met een derde en een tweede plaats weet 18-jarige Twan Smits uit Steenwijk in zijn eerste seizoen in het IDM Supersport indruk te maken door tweemaal naar het podium te rijden met Team Apreco / Ten Kate Racing Products. Niet eerder maakte een rookie zo’n sterke start in het IDM Supersport.

Afgelopen weekend werd de vierde ronde van het Internationale Deutsche Motorradmeisterschaft verreden op het historische stratencircuit van Schleiz. In een schitterend heuvellandschap ligt een inspannend en uitdagend parcours wat door tienduizenden fans wordt bezocht. Het IDM is een open kampioenschap en door het internationale startveld en de sterke competitie is het een belangrijke opstap naar het WK. In de klasse van 600cc Supersport motoren werden onder een brandende zon op zondag, twee wedstrijden verreden. Dankzij een uitstekende kwalificatie, eerder op de zaterdag, kon Twan Smits als derde vanaf de eerste startrij vertrekken.

De start was uitstekend en zo wist Twan als tweede achter de latere winnaar Max Enderlein rond te gaan. In de derde ronde ging deze positie na een rem fout verloren en wist Twan via een uitloopstrook de baan weer op te rijden, nu in zevende positie. Binnen twee ronden had de rookie al vier plaatsen veroverd en later nam hij zelfs de tweede plaats weer over. De laatste ronden bleek dat de inhaalacties te veel van de banden hadden gevraagd en daalden de rondetijden. Het doorzettingsvermogen van Twan werd beloond met een derde plaats op het podium, zijn eerste in deze zwaar bevochten klasse.

De tweede race wist Twan ook weer sterk te starten en ook nu pakte hij de tweede positie, een positie die hij vrijwel de hele wedstrijd vrij onbedreigd kon behouden. Daardoor kon hij zich focussen op raceleider Enderlein die hij even wist in te halen. De tweevoudig IDM kampioen pakte de eerste positie echter weer terug waarna Twan op de raceleider bleef jagen met op de finish een achterstand van slechts 0,163 seconde. De eer van de snelste raceronde bleef wel in handen van Twan Smits. Deze ijzersterke race werd verdiend beloond met wederom een podium, nu op de tweede plaats.

De vijfde ronde van het open Duitse kampioenschap wordt in het weekend van 12 t/m 14 augustus gehouden op het TT circuit van Assen. Via de link www.idm.de/live zijn de wedstrijden live te volgen.