Henk Kuiper in zijn team uit 1986 (bovenste rij, tweede van rechts)
Henk Kuiper in zijn team uit 1986 (bovenste rij, tweede van rechts) Foto: Archief Sieb van der Laan

Update: Henk Kuiper van vv Willemsoord aan het woord in het Kopduel

· leestijd 3 minuten Sport Insta-Dekop

WILLEMSOORD - In deze maandelijkse rubriek ‘Kopduel’ gaat Hilda Knol in gesprek met een sportheld uit het verleden. Als zesde is dat Henk Kuiper (58) uit Willemsoord, oud-speler, grensrechter en vrijwilliger van voetbalvereniging Willemsoord.

Henk Sabel, zo wordt Henk Kuiper bij de club en in Willemsoord genoemd. Hij vertelt dat hij die bijnaam heeft geërfd van zijn vader, die vroeger keeper was van vv Willemsoord. Kuiper legt uit: “Sabel was destijds een bekende Hongaarse keeper, die erom bekend stond dat hij moeilijke ballen pakte en gemakkelijke ballen wel eens liet gaan. Dat overkwam mijn vader ook vaak, vandaar dat hij die bijnaam kreeg.” Kuiper vindt dat wel prima, in zijn mailadres heeft hij die zelfs verwerkt. “Er wonen hier zoveel Kuipers, dus met zo’n bijnaam kunnen ze me gemakkelijker van die anderen onderscheiden.” 


Buitenspel vlagt Henk Kuiper - Foto: Gerrie van der Hogen

Doelsaldo: 117-17

Kuiper is geboren in Wolvega. Als kleuter verhuist hij met zijn ouders naar Willemsoord. Daar gaat hij vaak naar de wedstrijden van zijn vader kijken. Zelf wordt hij pas rond zijn twaalfde lid van vv Willemsoord. “Ik moest eerst van mijn ouders mijn zwemdiploma halen en omdat de zwemlessen om half zeven ‘s ochtends waren, heb ik er nogal lang over gedaan,” luidt zijn verklaring. Een mooie herinnering uit zijn tijd bij de jeugd van vv Willemsoord is het kampioenschap dat hij bij de B-junioren behaalt. “We hadden een doelsaldo van 117 voor en 17 tegen. Jan Peter Kremer was de keeper en Henk Oosten met 50 doelpunten de topscoorder,” weet Kuiper zich feilloos te herinneren. Zelf speelt hij als rechtsbuiten, maar als hij ouder wordt, schuift hij op naar het middenveld en de verdediging. Bij de A-junioren krijgt het team van Kuiper het zwaar. “Bij Steenwijkerwold kregen we het eens met 24-0 aan de broek. Maar omdat die spelers bij de return teveel bier ophadden en dachten ‘die pakken we wel even’, speelden we thuis toch mooi nog gelijk met 3-3.” 


Bijschrift - Henk Kuiper bij een feest in 2014 - Foto: Gerrie van der Hogen

Fanatieke, maar eerlijke speler

Rond zijn twintigste stapt Kuiper over naar de senioren. Daarvoor gaat hij al regelmatig mee als reserve bij het vijfde, vierde of derde elftal. Weemoedig denkt Kuiper terug aan die tijd met zoveel teams. “Het doet me pijn dat we nu zelfs geen zaterdagelftal meer hebben,” klinkt het. Kuiper wordt ingelijfd bij het derde. Later speelt hij nog een jaar in het tweede. Hij omschrijft zichzelf als een fanatieke speler, maar die wel altijd eerlijk speelt. Een kaart heeft hij nooit gehad, want een speler natrappen of scheidsrechter beledigen komt in zijn woordenboek niet voor. Op een teamfoto uit 1986 van Sieb van der Laan kan hij moeiteloos de namen opdreunen: “Sponsors Alie en Geerhard Stroeve, Henk Punte, Wim Potiek, Hans Vonk ... ,” wijst hij aan. 


Henk Kuiper in zijn team uit 1986 (bovenste rij, tweede van rechts) - Foto: Archief Sieb van der Laan

Omdat Kuiper als begin twintiger verkering krijgt met een meisje uit Oosterstreek, zegt hij zijn lidmaatschap op. “Ze vroegen of ik daar lid wilde worden,” verklaart hij. Drie jaar later keert hij alweer terug naar vv Willemsoord. Zijn nieuwe vriendin Karin woont in Willemsoord en daarom kan hij weer bij zijn oude cluppie gaan spelen. Met haar krijgt hij twee kinderen. Dochter Annemarie heeft vroeger gevoetbald en zijn zoon Henk Jan doet dat nog steeds in het G-elftal. Als ze hem een keer aanspreken met Henk Jan Sabel, reageert Kuiper resoluut. “Hij heet Henk Jan Kuiper, hem Sabel noemen, dat doen we niet meer.”

Mes in Ajax-bal

Op zijn 45e stopt Kuiper met voetballen. Twee jaar lang is hij samen met Leda Kuper leider van het tweede elftal. Zijn vader is dan grensrechter. Die taak neemt hij daarna van hem over. Elke zaterdag vlagt Kuiper nog steeds meestal twee wedstrijden. ‘s Ochtends bij de JO15 en ‘s middags bij het tweede. Verder zit Kuiper in de organisatie van de Kolonie Cup en het George Fransen Toernooi. Voor aanvang van die evenementen verwijdert hij op de bosmaaier van zijn werkgever A. de Jong alle onkruid tussen de tegels. Daar is hij zo een hele dag zoet mee. “En in mijn takenpakket zitten ook de verlichting en de koeling en ik draai ook bardiensten,” voegt Kuiper toe. “Vaak kom ik als eerste en ben ik als laatste weer weg.” Wedstrijden bekijken bij zijn club doet Kuiper ook nog graag. Dat geldt ook voor die van Feyenoord. Zijn liefde voor die club heeft hij van zijn ouders geëfd en is enorm. “Toen mijn zoon eens een bal van Ajax kreeg, heb ik het mes erin gezet,” illustreert hij lachend. Tijdens het interview staat op de televisie de wedstrijd PSV-Go Ahead Eagles aan. Aan het einde van het gesprek is het 3-0. “Even terugspoelen om de doelpunten te bekijken,” laat hij zijn grote voetbalhart spreken. 


Henk Kuiper (links) bij het kampioenschap in 2014 - Foto: Picasa

Henk Kuiper in zijn rol als grensrechter
Afbeelding
Buitenspel vlagt Henk Kuiper
Henk Kuiper (links) bij het kampioenschap in 2014
Henk Kuiper (links) bij het kampioenschap in 2014
Aanvallende actie van Jason Huisman
Update: Olde Veste wint laatste competitiewedstrijd tegen Alcides met 3-1 Met foto- en videoverslag 23 uur geleden
Bas Nijhuis
Bas Nijhuis volgt Overijsselse Olympische sporters in eigen Oost-serie 'Bas naar de Spelen' Sport 23 uur geleden
Diner en Blanc
Laatste kaarten in de verkoop Diner en Blanc Steenwijk 19 mei, 18:33